Behöver du hjälp i LSS-frågor?

LSS, eller Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, är en svensk lag som ska ge människor med omfattande och varaktiga funktionshinder möjlighet att leva som andra. Lagen finns till för att främja jämlikhet i levnadsvillkor för personer som är funktionshindrade och öka möjligheten för dem att kunna vara delaktiga i samhället. LSS omfattar insatser för särskilt stöd och service till personer med funktionshinder. Lagen gäller för tre grupper:

  • personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.
  • personer med betydande och bestående begåvningsmässiga funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder.
  • personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande.

Vilka insatser kan man få enligt LSS?

Personlig assistans
Personlig assistans innebär att en person med funktionshinder får hjälp med grundläggande behov som personlig hygien, måltider, att klä på och av sig samt att kommunicera med andra.

Ledsagarservice
Genom LSS kan du ha rätt till ledsagarservice. Det innebär att en person med funktionshinder får hjälp att delta i samhällslivet, till exempel genom att gå på aktiviteter, besöka vänner eller delta i kultur- och fritidsaktiviteter.

Kontaktperson
En kontaktperson fungerar som en medmänniska och vän som ger råd och stöd i vardagen. Kontaktpersonen hjälper till att bryta social isolering och uppmuntrar till att delta i olika aktiviteter.

Avlösarservice
Avlösarservice innebär att anhöriga som vårdar en person med funktionshinder får avlastning. En avlösare kan komma hem och ta över omvårdnaden under en tid, så att anhöriga till exempel får möjlighet till vila eller att uträtta ärenden.

Korttidsvistelse utanför hemmet
Korttidsvistelse innebär att personen med funktionshinder tillfälligt bor på ett korttidsboende för att ge anhöriga avlastning och för att personen själv ska få miljöombyte och möjlighet till rekreation.

Boende i familjehem eller bostad med särskild service för barn och ungdomar
Denna insats innebär att barn och ungdomar med funktionshinder kan bo i ett familjehem eller i en bostad med särskild service när det egna hemmet inte räcker till och fungerar som bra boendemiljö.

Bostad med särskild service för vuxna eller annan särskilt anpassad bostad
Denna insats innebär att vuxna med funktionshinder kan få tillgång till bostäder som är anpassade för deras behov och som erbjuder stöd och service i vardagen.

Vår hjälp i LSS-frågor

Rådgivning
Vi ger råd om vilka insatser du har rätt till enligt LSS och hur du ansöker om dem. Vi hjälper dig att förstå dina rättigheter och möjligheter.

Ansökan och överklagande
Vi hjälper dig att granska din ansökan innan du skickar in den för att ge råd om hur du bäst framställer dina behov utifrån de rättigheter du har. Om du får avslag på din ansökan hjälper vi dig också att överklaga beslutet.

Stöd under processen
Vi stöttar dig genom hela processen, från ansökan till beslut och eventuella överklaganden. Vi ser till att du får den hjälp och det stöd du har rätt till.

Kontakta oss idag

Behöver du hjälp i LSS-frågor? Hos oss kan du prata med en jurist redan idag om du snabbt behöver få svar på dina frågor. Eller så kan du kontakta oss för att anlita våra jurister när du behöver juridisk hjälp.

Vanliga frågor om LSS

Vem har rätt till insatser enligt LSS?
LSS gäller för personer med utvecklingsstörning, autism, betydande begåvningsmässiga funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder samt andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som inte beror på normalt åldrande.

Hur ansöker man om insatser enligt LSS?
Du ansöker om LSS-insatser genom att kontakta din kommun. Kommunen hjälper dig då att utforma din ansökan och gör en bedömning av ditt behov av stöd och service.

Vad kan man göra om en ansökan om LSS-insatser avslås?
Om du får avslag på din ansökan kan du överklaga beslutet. Vi hjälper dig att utforma överklagandet och ger stöd under hela processen.

Juristerna har ordet

Elev med autism diskriminerad enligt Högsta domstolen

För elever med autism och andra funktionsnedsättningar kan det vara svårt att få rätt hjälp och stöd i skolan. I Sverige gäller att alla elever…

Läs mer

3 viktiga lagar som skyddar barn med särskilda behov

Tack vare dagens digitala samhälle finns det mycket information och kunskap att ta del av som familj med barn som har särskilda behov. Det är…

Läs mer