Finns det risk för utvisning?

Vid en utvisning måste en person som inte är medborgare i Sverige lämna landet. En person kan bli utvisad på grund av olika anledningar, exempelvis för att hen har begått ett allvarligt brott, för att hen inte längre uppfyller kraven för att stanna i landet, eller för att hen har fått avslag på sin asylansökan.

En utvisning är en allvarlig åtgärd som kan ha stora konsekvenser för den drabbade. Därför är det viktigt att du förstår dina rättigheter och möjligheter om du riskerar att bli utvisad.

Det finns flera olika anledningar till varför en person kan bli utvisad från Sverige:

  • Brottslighet
    Om en person begår ett allvarligt brott i Sverige kan hen bli utvisad som en del av straffet. Det gäller särskilt om brottet anses vara ett hot mot allmän ordning och säkerhet.
  • Avslag på asylansökan
    Om en person har ansökt om asyl i Sverige men får avslag på sin ansökan, kan hen bli utvisad från Sverige.
  • Förlorat uppehållstillstånd
    Om en person inte längre uppfyller kraven för att ha uppehållstillstånd i Sverige, till exempel för att omständigheterna i hens situation är ändrade, eller om det kommer fram att hen har lämnat felaktiga uppgifter, kan hen också bli utvisad.
  • Säkerhetsskäl
    I vissa fall kan en utvisning också ske om personen utgör ett hot mot Sveriges säkerhet eller på något sätt skadar Sveriges intressen.

Processen för utvisning

Processen för utvisning kan variera beroende på situationen, men generellt sett går den till såhär:

  1. Beslut om utvisning
    Migrationsverket, domstolen eller polisen kan fatta ett beslut om utvisning, beroende på anledningen till utvisningen. Beslutet innebär att personen då måste lämna Sverige inom en viss tid.
  2. Överklagande
    Personen som har fått beslut om utvisning har rätt att överklaga beslutet. Det innebär att hen kan få sitt ärende prövat av en högre instans, till exempel Migrationsdomstolen eller Migrationsöverdomstolen. Medan överklagandet blir behandlat har personen rätt att stanna kvar i Sverige.
  3. Verkställighet av utvisning
    Om beslutet om utvisning blir fastställt och personen inte överklagar, kommer myndigheterna att verkställa utvisningen. Det betyder att personen måste lämna Sverige, antingen frivilligt eller genom tvång.

Vad händer efter en utvisning?

När en person har blivit utvisad, får de ofta ett återreseförbud till Sverige under en viss period. Det betyder att personen inte får återvända till Sverige under en bestämd tid. Om personen återvänder trots förbudet, kan hen bli åtalad och straffad för att ha brutit mot återreseförbudet.

Vår hjälp vid utvisningsärenden

Juridisk rådgivning
Vi erbjuder juridisk rådgivning för att hjälpa dig att förstå dina rättigheter och möjligheter om du riskerar att bli utvisad. Vi går igenom din situation och ger råd om hur du bör agera.

Hantering av överklaganden
Om du har fått ett beslut om utvisning, hjälper vi dig att överklaga det. Vi ser till att alla nödvändiga argument och dokument blir presenterade på ett sätt som ökar dina chanser till ett positivt utfall.

Representation och stöd
Vi representerar dig i rättsprocesser och förhandlingar med Migrationsverket och andra myndigheter. Vårt mål är att säkerställa att dina rättigheter blir respekterade och att du får den hjälp du behöver under hela processen.

Kontakta oss idag

Riskerar du utvisning och behöver juridisk hjälp? Hos oss kan du prata med en jurist redan idag om du snabbt behöver få svar på dina frågor. Eller så kan du kontakta oss för att anlita våra jurister när du behöver juridisk hjälp.

Vanliga frågor om utvisning

Kan jag stanna i Sverige medan jag överklagar beslutet om utvisning?
Ja, du har rätt att stanna i Sverige under tiden som ditt överklagande blir behandlat.

Vad händer om jag inte lämnar Sverige efter ett beslut om utvisning?
Om du inte lämnar Sverige frivilligt efter ett beslut om utvisning, kan myndigheterna verkställa utvisningen med tvång, och du riskerar att få ett återreseförbud.

Kan jag återvända till Sverige efter att ha blivit utvisad?
Om du har fått ett återreseförbud, kan du inte återvända till Sverige under den period som förbudet gäller. Efter den perioden kan du ansöka om att få återvända.

Juristerna har ordet

Nu blir det lättare att ansöka om svenskt medborgarskap för barn

Den 12 september 2024 kom ett beslut från Migrationsöverdomstolen (MiÖD) i ett viktigt ärende som handlade om barns möjlighet att bli svenska medborgare tillsammans med…

Läs mer

Så många fick uppehållstillstånd i Sverige 2023

Många söker sig till Sverige från andra länder. Sverige är en central plats både för människor som söker arbete, vill studera och vill återförenas med…

Läs mer