För de allra flesta av oss är att skriva testamente något vi associerar med hög ålder, sjukdom eller dödsfall. Mitt i livet känner du kanske att det är avlägset att ens tänka tanken på att upprätta ett testamente. Men vi rekommenderar att åtminstone ha en grundplan i fall något oväntat händer. Här kommer tre viktiga anledningar varför.
1. Du bestämmer hur du vill skriva testamente
Har du inte ett testamente träder ärvdabalken i kraft. När du upprättar ett testamente sätter du som testator, hela eller delar av ärvdabalken ur spel. På det sättet bestämmer du själv exempelvis vilken familjemedlem, släkting, organisation eller förening som får hela eller delar av din förmögenhet. I testamentet lägger du också in olika villkor om du vill det. Det gör du när du till exempel vill att något någon ärver ska vara enskild egendom, exempelvis en större summa pengar eller en fastighet. Då ser du till att den egendomen inte är en del i en bodelning, om personen som ärver skiljer sig i framtiden.
2. Du kan göra ändringar när du vill
Ett vanligt missförstånd är att du enbart skriver ett testamente en gång i livet. Att du inte kan ändra innehållet. Så är inte fallet – vi ändrar oss ofta under livet, familjeförhållanden förändras och saker händer som påverkar ursprungstanken med innehållet i testamentet. Det viktigaste är att du förstör det ursprungliga och skriver in en formulering i det nya testamentet om att det första testamentet är upphävt.
3. Genom att skriva testamente kan din sambo ärva
Många tror att sambos automatiskt ärver varandra om någon av dem går bort. Men det stämmer inte eftersom sambolagen står till grund för hur sambo-förhållanden, medan äktenskapsbalken styr hur äkta makar ärver. Sambolagen innehåller inga regler kring samboarv. Därför reglerar du och din sambo att ni ärver varandra enbart genom ett testamente.