Så många fick uppehållstillstånd i Sverige 2023

av

Daniel Gobraeel
Många jordglober i artikel om hur många fick uppehållstillstånd i Sverige 2023

Många söker sig till Sverige från andra länder. Sverige är en central plats både för människor som söker arbete, vill studera och vill återförenas med familj. Många söker sig också till Sverige för skydd från krig, förföljelse och andra allvarliga kriser runtom i världen. Sverige beviljade totalt 102 000 uppehållstillstånd under 2023. Det är en markant minskning jämfört med 2022 då cirka 40 000 fler fick beviljat uppehållstillstånd.

De största skillnaderna mellan 2022 och 2023 syns bland de som sökt arbetstillstånd, uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning och de som kommit till Sverige och sökt skydd. Det är både människor som har sökt asyl, kvotflyktingar enligt UNHCR:s program för vidarebosättning och människor som har fått skydd enligt massflyktsdirektivet. Medan antalet beviljade uppehållstillstånd till människor som sökt arbete och skydd i Sverige har minskat kraftigt, har antalet beviljade uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning i stället ökat:

*Asylsökande, 11 000 personer som fått skydd enligt massflyktsdirektivet och 297 kvotflyktingar som uttagits enligt UNHCR:s program för vidarebosättning. Motsvarande siffror 2022 var 47 566 som fått skydd enligt massflyktsdirektivet och 3 744 kvotflyktingar.

Behöver du juridisk hjälp?

Mejla oss: info@kliently.se

Ring oss: 08-410 05 220

Boka tid i appen Kliently

Trender och förändringar bland de som fick uppehållstillstånd i Sverige 2023

Av de som fick uppehållstillstånd i Sverige 2023 på grund av att de sökte skydd var många ukrainska medborgare. Av de totalt 16 810 som fick beviljade uppehållstillstånd var cirka 65% ukrainska medborgare. Resterande var människor som sökt sig från bland annat Afghanistan, Syrien och Somalia.

Anledningen till varför antalet beviljade uppehållstillstånd i Sverige minskade under 2023 går att koppla till olika faktorer. Bland annat förändringar i den globala migrationssituationen och striktare migrationslagar i Sverige. Minskningen av beviljade uppehållstillstånd specifikt till människor som har sökt skydd, särskilt då ukrainska medborgare, går i stället att förklara genom en gradvis stabilisering av situationen i vissa delar av Ukraina samt också förändringar i hur EU hanterar flyktingsituationen.

Även antalet beviljade arbetstillstånd har minskat. Många av de som sökt arbetstillstånd är medborgare i Indien, Kina och Turkiet. Minskningen går delvis att förklara genom den globala ekonomiska osäkerheten som i sin tur påverkat efterfrågan på arbetskraft. Men också på grund av det mycket högre försörjningskravet som nu gäller för de som söker arbetstillstånd i Sverige.

Ladda ner appen Kliently och få hjälp redan idag