Vittnesplikt och vad det innebär
Vittnesplikt är en juridisk skyldighet att vittna i domstol när du blir kallad in som vittne. Att vittna är en viktig del av rättsprocessen eftersom vittnesmål kan vara avgörande för att förstå vad som har hänt i exempelvis brottsmål eller civilrättsliga tvister. I Sverige råder allmän vittnesplikt. Det betyder att du är skyldig att vittna i domstol om åklagaren eller den misstänkte tycker att det är nödvändigt. Vittnesplikten gäller för alla förutom målsäganden och de personer som är närstående till den som är åtalad.
Att vittna i domstol
Personer som vittnar brukar avlägga ed där vittnet lovar att vara ärlig och berätta vad hen vet eller inte vet. Att som vittne bryta mot eden och ljuga i vittnesmålet är ett brott. Det innebär att du begår mened och det kan leda till fängelsestraff. Om du har blivit kallad som vittne kan det vara bra att prata med en jurist innan, både för att få en förståelse för vad som väntar dig och vad du kan tänka på.
Undantag och särskilda omständigheter
Vittnesplikten gäller inte för alla. Målsäganden och personer som står den åtalade nära behöver inte vittna. Det är för att skydda familjerelationer och för att närstående annars kan hamna i en svår lojalitetskonflikt om de vittnar.
Processen att vittna
- Kallelse som vittne
När du kallas in som vittne får du en kallelse från polisen eller domstolen. Kallelsen innehåller information om tid och plats för förhandlingen och vad du behöver tänka på inför ditt vittnesmål. - Förberedelser
Det kan vara bra att förbereda dig genom att gå igenom händelserna som du ska vittna om. Här kan du ta hjälp av en jurist för att lättare förstå processen och vad som förväntas av dig som vittne. - Vittnesmål
Under rättegången får du avlägga ed och berätta vad du vet om det aktuella fallet. Det är viktigt att du är tydlig, ärlig och framförallt att du säger att du inte vet eller är säker när du inte är det. - Efter vittnesmålet
Efter att du har vittnat kan du bli ombedd att stanna kvar i rättssalen för att höra andra vittnesmål. Annars blir du meddelad att lämna platsen.
Vår hjälp vid vittnesplikt
Rådgivning
Vi ger dig råd och stöd inför ditt vittnesmål. Vi hjälper dig också att förstå vad som förväntas av dig och hur du bäst förbereder dig.
Juridiskt stöd
Vi stöttar dig genom hela vittnesprocessen och svarar på dina juridiska frågor kring vittnesplikten och dess innebörd. Vi finns vid din sida för att säkerställa att du känner dig trygg och väl förberedd när du ska vittna.
Kontakta oss idag
Ska du vittna och behöver stöd av en jurist? Hos oss kan du prata med en jurist redan idag om du snabbt behöver få svar på dina frågor. Eller så kan du kontakta oss för att anlita våra jurister när du behöver juridisk hjälp.
Vanliga frågor om vittnesplikt
Vad är vittnesplikt?
Vittnesplikt är en skyldighet att vittna i domstol när man kallas in som vittne. Det gäller för alla medborgare förutom den som är målsägande i fallet och närstående till den som är åtalad.
Vad händer om jag inte berättar sanningen som vittne?
Innan du vittnar avlägger du en ed om att vara helt och hållet ärlig. Om du därefter bryter mot eden och ljuger som vittne begår du mened. Mened är ett allvarligt brott som kan leda till fängelsestraff.
Kan jag vägra att vittna?
Så länge du är målsägande i fallet eller närstående till den åtalade så behöver du inte vittna. I alla andra fall är du skyldig att vittna om du kallas in av domstolen eller polisen.