Har du blivit utsatt för brott

Att bli utsatt för brott kan vara en traumatisk och överväldigande upplevelse. Därför är det viktigt att veta vilka rättigheter du har och vad en rättegångsprocess innebär för att kunna förbereda dig och få det stöd du behöver.

När du har blivit utsatt för brott är det viktigt att agera snabbt, hur svårt du än känner att det är. Det första du behöver göra är att anmäla brottet till polisen. Det gör du genom att besöka din närmaste polisstation eller genom att ringa 114 14. Det är viktigt att anmäla brottet så snart som möjligt för att öka chanserna för polisen att hitta förövaren.

Efter att du har anmält brottet inleder polisen en förundersökning. Då samlar polisen in bevis, genomför förhör och försöker klargöra vad som har hänt. Som brottsoffer kommer du också att bli kallad till förhör där du får berätta om händelsen. Då är det väldigt viktigt att du är så detaljerad som möjligt i dina svar.

Om du har blivit utsatt för ett allvarligt brott, som sexualbrott, misshandel eller rån, kan du ha rätt till ett målsägandebiträde. Det är en jurist eller advokat som stödjer dig genom hela rättsprocessen, förklarar vad som händer, hjälper dig att begära skadestånd och företräder dig i rätten.

Rättsprocessen

Åtal och rättegång
Om åklagaren anser att det finns tillräckliga bevis för att åtala förövaren kommer hen att väcka åtal. Det innebär att ditt ärende då går till rättegång för att se till att förövaren får ett straff. I rättegången är du som brottsoffer målsägande och du kommer att få vittna om det som har hänt. För många är det här en känslosam och smärtsam upplevelse. Därför är det viktigt att du har bra stöd runt dig under processen. Förutom att ha en jurist vid din sida som stöttar dig rekommenderar vi också att du som brottsoffer har med en nära anhörig som också kan stötta dig i den här processen.

Dom och påföljd
Efter att alla bevis är presenterade och vittnen har blivit hörda kommer domstolen att fatta ett beslut. Om domstolen fäller förövaren för brottet, beslutar de också om en påföljd, det vill säga straff. Oftast handlar det då om fängelse eller böter. Du kan också ha rätt till skadestånd för de skador och det lidande brottet har orsakat.

Vår hjälp för dig som blivit utsatt för brott

Rådgivning
Vi hjälper dig att förstå dina rättigheter och ger råd om hur du går vidare efter att ha blivit utsatt för brott.

Ansökan om ekonomisk ersättning
Vi hjälper dig att ansöka om ekonomisk ersättning, som skadestånd från förövaren eller i form av ersättning från brottsofferfonden. Då ser vi till att alla nödvändiga dokument och bevis presenteras på korrekt sätt.

Stöd under rättsprocessen
Vi ger dig stöd och vägledning under hela rättsprocessen, så att du kan känna dig trygg och informerad.

Kontakta oss idag

Har du blivit utsatt för brott? Hos oss kan du prata med en jurist redan idag om du snabbt behöver få svar på dina frågor. Eller så kan du kontakta oss för att anlita våra jurister när du behöver juridisk hjälp.

Vanliga frågor om att ha blivit utsatt för brott

Vad ska jag göra om jag blivit utsatt för brott?
Se till att du är på en trygg plats och kontakta polisen omedelbart och anmäl brottet. Det gör du genom att besöka din närmaste polisstation eller genom att ringa 114 14.

Hur lång tid tar det för polisen att utreda brottet?
Tiden det tar att utreda ett brott varierar beroende på brottets art och omständigheterna kring det. Polisen kommer att hålla dig informerad under utredningens gång.

Kan jag få ekonomisk ersättning?
Ja, du kan ha rätt till ekonomisk ersättning för skador och lidande som brottet har orsakat, från förövaren eller i form av ersättning från brottsofferfonden. Ett målsägandebiträde eller jurist kan hjälpa dig att ansöka om ersättning och ge råd om dina möjligheter.

Juristerna har ordet

De vanligaste brotten i Sverige under första hälften av 2024

Brottsförebyggande rådet (Brå) har släppt statistik kring de vanligaste brotten i Sverige under första hälften av 2024. De har också jämfört siffrorna med siffror från…

Läs mer

Sexuellt ofredande – var går gränsen?

Högsta domstolen (HD) har nyligen kommit med ett avgörande om vad som räknas som sexuellt ofredande. Avgörandet gäller ett mål där en manlig lärare har…

Läs mer

Sexsomni – sömninvändningen som friar i våldtäktsfall

Det har blivit vanligare att använda sexsomni som försvar i våldtäktsfall. Sexsomni är en vetenskapligt etablerad och erkänd variant av sömngång. Den innebär att den…

Läs mer

Vad innebär det att polisen får införa visitationszoner?

Polisen får nu införa visitationszoner under kortare perioder. Inom zonerna får de visitera människor utan brottsmisstanke. Tidigare har polisen bara fått visitera människor när det…

Läs mer

Har du blivit diskriminerad eller orättvist behandlad?

Det är skillnad på att bli diskriminerad och orättvist behandlad. För att en handling ska räknas som diskriminerande krävs det att handlingen uppfyller ett antal…

Läs mer