Uppsägning av anställd
Med modulen kan du upprätta dokument för att påkalla förhandling till en eller flera fackliga organisationer (så kallad förhandlingsframställan) och skapa ett eller flera uppsägningsbesked.
Att säga upp en anställd är en svår och känslig process som kräver att arbetsgivaren följer arbetsrättsliga regler och förfaranden noggrant. Uppsägning kan ske av olika skäl, såsom avskedande, personliga skäl eller arbetsbrist. Varje situation kräver en noggrann bedömning och ett korrekt genomförande för att undvika tvister och rättsliga påföljder.
Uppsägning på grund av avskedande
1. Allvarligt misskötsel
Avskedande innebär att arbetsgivaren avslutar anställningen med omedelbar verkan på grund av att den anställda har begått ett allvarligt fel eller misskötsel. Det kan exempelvis handla om stöld, våld, allvarliga brott mot företagets policy eller andra handlingar som gör det omöjligt att fortsätta anställningen.
2. Ingen uppsägningstid
Vid avskedande har den anställda inte rätt till någon uppsägningstid eller lön under uppsägningstiden. Det är viktigt att arbetsgivaren har tydliga bevis för den anställdas felaktiga beteende för att kunna rättfärdiga avskedandet.
Uppsägning på grund av personliga skäl
1. Bristande prestation eller samarbetsproblem
Uppsägning på grund av personliga skäl kan ske om den anställda inte uppfyller sina arbetsuppgifter, har återkommande samarbetsproblem, eller på annat sätt inte lever upp till arbetsgivarens förväntningar. Arbetsgivaren måste ha försökt att rätta till problemen genom exempelvis utbildning eller samtal innan uppsägning kan ske.
2. Uppsägningstid och saklig grund
Vid uppsägning på grund av personliga skäl har den anställda rätt till uppsägningstid enligt anställningsavtalet eller gällande kollektivavtal. Uppsägningen måste också ha en ”saklig grund”, vilket innebär att arbetsgivaren måste kunna visa att det finns en godtagbar orsak till uppsägningen.
Uppsägning på grund av arbetsbrist
1. Ekonomiska skäl eller omorganisation
Arbetsbrist är den vanligaste orsaken till uppsägning och kan uppstå på grund av ekonomiska problem, omorganisation eller minskad efterfrågan på företagets produkter eller tjänster. Uppsägning på grund av arbetsbrist är inte personligt relaterad till den anställda, utan handlar om att företaget behöver minska sin personalstyrka.
2. Turordningsregler (”sist in, först ut”)
Vid uppsägning på grund av arbetsbrist måste arbetsgivaren följa turordningsreglerna enligt Lagen om anställningsskydd (LAS). Det innebär att den som anställts sist i företaget i regel är den som först blir uppsagd, om det inte finns särskilda skäl att göra undantag.
Vår hjälp vid uppsägning av anställd
Rådgivning om uppsägning
Vi hjälper dig att förstå vilka regler som gäller vid uppsägning och ger råd om hur du kan hantera situationen på ett rättssäkert sätt. Vi säkerställer att du följer arbetsrättsliga lagar och kollektivavtal för att undvika framtida tvister.
Upprättande av uppsägningsdokument
Vi hjälper dig att utforma korrekta uppsägningshandlingar och ser till att alla nödvändiga dokument och formuleringar är på plats. Vi ser också till att uppsägningen genomförs i enlighet med lagkrav och företagets interna regler.
Förhandling och tvistelösning
Om det uppstår en tvist kring uppsägningen, exempelvis om den anställda bestrider uppsägningen eller om det finns oklarheter kring turordningsreglerna, kan vi representera dig och förhandla fram en lösning. Vi bistår också vid eventuella förhandlingar med fackliga organisationer.
Ta fram dokument för att säga upp anställd idag
I vår avtalstjänst kan du ta fram de avtal och juridiska dokument du behöver, helt på egen hand. Du blir guidad genom varje steg så att det blir så enkelt som möjligt för dig att ta fram de dokument du behöver för en mindre kostnad. Vill du däremot få hjälp är det bara att du mejlar eller ringer oss, så får du hjälp av våra jurister.
Vanliga frågor om uppsägning av anställd
Kan en anställd bli uppsagd utan varning?
Vid avskedande på grund av allvarlig misskötsel kan uppsägningen ske utan varning. Vid uppsägning på grund av personliga skäl eller arbetsbrist krävs det oftast att arbetsgivaren först försöker lösa problemen innan uppsägning blir aktuellt.
Vad är skillnaden mellan avskedande och uppsägning?
Avskedande sker omedelbart och utan uppsägningstid på grund av allvarlig misskötsel. Uppsägning innebär att anställningen avslutas med uppsägningstid, antingen på grund av personliga skäl eller arbetsbrist.
Hur lång uppsägningstid har en anställd rätt till?
Uppsägningstiden varierar beroende på vad som står i anställningsavtalet och vilket kollektivavtal som gäller. Vanligtvis är uppsägningstiden mellan en och tre månader, men det kan variera beroende på hur länge den anställda har arbetat i företaget.