Har du svårt att få sjukpenning?

Sjukpenning är en ersättning som du kan få från Försäkringskassan om du blir sjuk och inte kan arbeta. Det är en viktig del av det svenska socialförsäkringssystemet och är till för att ge ekonomisk trygghet under den tid du är sjukskriven.

Sjukpenning är en ersättning som Försäkringskassan betalar ut när du är sjuk och inte kan arbeta. Ersättningen är en procentandel av din lön och beräknas utifrån din sjukpenninggrundande inkomst (SGI). För att ha rätt till sjukpenning måste din arbetsförmåga vara nedsatt på grund av sjukdom med minst en fjärdedel av din arbetstid.

Vem kan få sjukpenning?

Du kan få sjukpenning om:

  • Du är anställd och din arbetsförmåga är nedsatt på grund av sjukdom.
  • Du är egenföretagare och har valt att ha sjukpenninggrundande inkomst.
  • Du är arbetssökande och din arbetsförmåga är nedsatt på grund av sjukdom.

Det är viktigt att du anmäler dig sjuk till din arbetsgivare och att du skickar in en ansökan till Försäkringskassan.

Hur mycket kan du få i sjukpenning?

Sjukpenningen utgör en viss procentandel av din sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Under de första 364 dagarna av sjukskrivningen får du 80% av din SGI. Om du därefter fortfarande är sjukskriven, har du rätt till sjukpenning på fortsättningsnivå, vilket är 75% av din SGI.

Så ansöker du

Anmäl sjukdom
Det första steget är att anmäla din sjukdom till din arbetsgivare och att registrera din sjukskrivning hos Försäkringskassan. Det ska du göra så snart som möjligt, helst redan första sjukdagen.

Lämna läkarintyg
Från åttonde dagen du är sjuk behöver du ett läkarintyg. Det ska styrka att du inte kan arbeta på grund av sjukdom. När du har fått läkarintyget skickar du det till Försäkringskassan.

Ansök om sjukpenning
Du gör en ansökan direkt hos Försäkringskassan. Det kan du göra antingen direkt på deras webbplats eller genom att skicka in en pappersansökan. Då är det viktigt att du fyller i alla uppgifter korrekt och bifogar nödvändiga dokument, som ditt läkarintyg.

Sjukpenningens olika nivåer

Sjukpenning på normalnivå
Den här nivån gäller under de första 364 dagarna av din sjukskrivning och utgör 80% av din SGI.

Sjukpenning på fortsättningsnivå
Om du är sjukskriven längre än 364 dagar kan du få sjukpenning på fortsättningsnivå. Det motsvarar då 75% av din SGI.

Rehabiliteringspenning
Om du deltar i en rehabiliteringsplan kan du ha rätt till rehabiliteringspenning. Den ligger också på 80% av din SGI.

Vår hjälp vid ansökan om sjukpenning

Rådgivning
Vi ger dig råd om hur du ansöker om sjukpenning och vilka dokument som krävs. Vi hjälper dig också att förstå de olika nivåerna av sjukpenning och vad som gäller i ditt specifika fall.

Dokumentation och ansökan
Vi hjälper dig att sammanställa alla nödvändiga dokument och säkerställer att din ansökan är korrekt ifylld. På det sättet kan vi hjälpa dig få den ersättning du har rätt till.

Överklagande
Om du får avslag på din ansökan kan vi hjälpa dig att överklaga beslutet. Vi ser då till att din överklagan är välgrundad och att du får en rättvis prövning.

Kontakta oss idag

Behöver du hjälp med sjukpenningsfrågor? Hos oss kan du prata med en jurist redan idag om du snabbt behöver få svar på dina frågor. Eller så kan du kontakta oss för att anlita våra jurister när du behöver juridisk hjälp.

Vanliga frågor om sjukpenning

Vad är sjukpenning?
Det är en ersättning från Försäkringskassan som du kan få om du blir sjuk och inte kan arbeta.

Hur mycket får jag i sjukpenning?
Du får 80% av din sjukpenninggrundande inkomst (SGI) under de första 364 dagarna. Därefter får du 75% av din SGI om du fortfarande är sjukskriven.

Hur ansöker jag om sjukpenning?
Du ansöker genom att registrera din sjukskrivning hos Försäkringskassan. Därefter skickar du in både ansökan och läkarintyg. Ansökan kan du göra antingen direkt på deras webbplats eller per post.