Är du misstänkt för brott?

Att vara misstänkt för brott kan vara en av de mest stressande och överväldigande situationerna du kan hamna i. Då är det viktigt att du förstår dina rättigheter och får rätt stöd genom hela processen. Från polisförhör till en eventuell rättegång finns det många steg där en jurist kan hjälpa dig att försvara dina intressen. Som misstänkt har du rätt till en rättvis prövning och att få ditt fall grundligt granskat. Några av dina viktigaste rättigheter är:

  • Rätten till försvar
    Du har alltid rätt att ha en försvarsadvokat vid din sida under polisförhör och genom hela rättsprocessen. Om du inte har möjlighet att själv anlita en advokat kan du begära att få en offentlig försvarare, som staten då betalar för.
  • Rätten att inte säga något
    Du har rätt att vara tyst under polisförhör och är inte skyldig att erkänna något.
  • Rätten att ta del av bevisningen
    Du har rätt att få veta vilken bevisning som finns mot dig och att förstå vilka anklagelser som är riktade mot dig.

Vad innebär det att vara misstänkt för brott?

Att vara misstänkt för brott innebär att polisen eller åklagaren tror att du kan ha begått ett brott och att de kommer att utreda saken vidare. Utredningen kan leda till att du blir kallad till polisförhör, att du blir gripen eller häktad, och i slutändan kan du också bli åtalad.

Hur lång tid en utredning tar beror på hur allvarligt brottet är och hur komplex utredningen är. Därför är det viktigt att samarbeta med ditt försvar under hela processen för att försäkra dig om att dina rättigheter blir tillvaratagna.

Vad händer under en rättsprocess?

Om det inte finns tillräckligt med bevisning för att väcka åtal läggs fallet ner. Men om det under utredningen samlas in nog med bevis ser rättsprocessen ut såhär:

  • Åtal
    När åklagaren bedömer att det finns tillräckligt med bevis mot dig, väcker hen åtal och domstolen tar upp ditt ärende.
  • Rättegång
    Under rättegången går åklagaren igenom bevisningen och försöker visa att du är skyldig. Ditt försvar har då möjlighet att lägga fram ditt försvar, kalla egna vittnen och ifrågasätta åklagarens bevisning.
  • Dom
    När både åklagaren och ditt försvar har lagt fram sina argument kommer domstolen att fatta ett beslut om bevisen är tillräckliga för att döma dig för brott. Blir du dömd för brottet kan du få böter, fängelse eller andra påföljder beroende på brottets allvar.

Vår hjälp när du är misstänkt för brott

Juridisk rådgivning
Vi hjälper dig att förstå dina rättigheter och vad du kan förvänta dig under processen när du är misstänkt för brott. Vi förklarar alla steg tydligt och ser till att du är väl förberedd inför förhör eller rättegång.

Försvar i rätten
Vi representerar dig under hela rättsprocessen och försvarar dig på bästa möjliga sätt. Vi sammanställer bevis, förbereder vittnen och utformar ditt försvar.

Stöd vid överklaganden
Om du blir dömd för brottet hjälper vi dig att överklaga domen och söka en ny prövning i högre instans.

Kontakta oss idag

Är du misstänkt för brott och behöver hjälp av en jurist? Hos oss kan du prata med en jurist redan idag om du snabbt behöver få svar på dina frågor. Eller så kan du kontakta oss för att anlita våra jurister när du behöver juridisk hjälp.

Vanliga frågor om att vara misstänkt för brott

Vad ska jag göra om jag blir kallad till polisförhör?
Kontakta en jurist eller advokat så snart som möjligt för att få råd om hur du ska agera under förhöret och vad du ska tänka på. Under förhöret har du också rätt att ha en advokat närvarande.

Vad är skillnaden mellan att vara misstänkt och åtalad?
Att vara misstänkt betyder att polisen utreder om det är möjligt att du har begått brottet. När du blir åtalad betyder det att åklagaren har beslutat att det finns tillräckligt med bevis för att eventuellt kunna döma dig till brottet i domstol. Att vara åtalad innebär däremot inte att du automatiskt blir dömd för brottet. Du kan fortfarande bli friad i domstol.

Måste jag själv betala för mitt försvar?
Om du inte kan betala för en advokat kan du få en offentlig försvarare som staten betalar för.

Juristerna har ordet

De 12 vanligaste brotten i Sverige – och vad de ger för straff

Brottsligheten i Sverige är ett ständigt debatterat ämne som väcker starka känslor och stort intresse hos allmänheten. Varje år rapporteras tiotusentals brott i landet, och…

Läs mer

De vanligaste brotten i Sverige under första hälften av 2024

Brottsförebyggande rådet (Brå) har släppt statistik kring de vanligaste brotten i Sverige under första hälften av 2024. De har också jämfört siffrorna med siffror från…

Läs mer

Sexuellt ofredande – var går gränsen?

Högsta domstolen (HD) har nyligen kommit med ett avgörande om vad som räknas som sexuellt ofredande. Avgörandet gäller ett mål där en manlig lärare har…

Läs mer

Skillnaderna mellan offentlig försvarare och privat försvar

Är du misstänkt för brott behöver du en jurist eller advokat som försvarar dig. Någon som kan juridik, som vägleder dig genom rättsprocessen och på…

Läs mer

Sexsomni – sömninvändningen som friar i våldtäktsfall

Det har blivit vanligare att använda sexsomni som försvar i våldtäktsfall. Sexsomni är en vetenskapligt etablerad och erkänd variant av sömngång. Den innebär att den…

Läs mer