Misshandel – vad det innebär och dina rättigheter
Ett av de vanligaste brotten i Sverige är misshandel, och innebär att en person medvetet orsakar en annan person kroppsskada, smärta eller sjukdom. Misshandel kan variera i allvarlighetsgrad, från lindrig till grov, och sträcker sig från fysiskt våld som slag och sparkar till psykisk misshandel. Graden av våldet och omständigheterna kring händelsen avgör vilken typ av straff gärningspersonen kan få och också vilket stöd brottsoffret då får.
Brottskalan för misshandel
När en gärningsperson blir dömd för misshandel gör man också en bedömning av hur grov misshandel det är fråga om. Beroende på hur allvarligt brottet är varierar också straffet.
- Ringa misshandel: Mindre allvarliga fall, exempelvis ett lättare slag utan allvarliga skador. Ger böter eller fängelse i högst sex månader.
- Misshandel: Våld som lett till kroppsskada, smärta eller sjukdom, men utan att skadorna är livshotande eller extremt allvarliga. Ger fängelse i högst 2 år.
- Grov misshandel: Allvarligt och hänsynslöst våld med avsikt att orsaka allvarlig skada som kan vara livsfarlig. Det kan exempelvis vara upprepat våld eller våld med farliga föremål. Ger fängelse i minst ett år och högst sex år.
- Synnerligen grov misshandel: Väldigt grovt våld där gärningspersonen har använt vapen som kan ge permanenta skador hos offret. Ger fängelse i minst fem år och högst tio år.
Brottsoffrets rättigheter
Som brottsoffer har du rätt till stöd och ersättning. Du kan ansöka om skadestånd för smärta, sveda och psykiska eller fysiska skador som uppstått på grund av misshandeln. Du kan också få hjälp av ett målsägandebiträde, som är en jurist eller advokat utsedd för att hjälpa och stötta dig under rättsprocessen. Målsägandebiträdet ger dig juridisk rådgivning och representerar dig också i domstol och ser till att dina rättigheter blir respekterade.
Vår hjälp vid misshandelsärenden
Rådgivning och stöd
Vi erbjuder juridisk rådgivning för dig som är misstänkt eller utsatt för misshandel. Vi hjälper dig att förstå dina rättigheter, processen och vad du behöver för att hantera ditt ärende.
Målsägandebiträde för brottsoffer
Vi agerar som målsägandebiträde om du har blivit utsatt för misshandel. Vi stöttar dig under förhör och rättegång samt hjälper dig att driva skadeståndskrav.
Försvar för misstänkta
Är du misstänkt för misshandel kan du anlita våra jurister som försvar. Vi hjälper dig att lägga fram bevisning och argument för att du ska få en rättvis prövning.
Kontakta oss idag
Behöver du juridisk hjälp i ett misshandelsfall? Hos oss kan du prata med en jurist redan idag om du snabbt behöver få svar på dina frågor. Eller så kan du kontakta oss för att anlita våra jurister när du behöver juridisk hjälp.
Vanliga frågor om misshandel
Vad ska jag göra om jag har blivit misshandlad?
Kontakta polisen direkt och gör en polisanmälan. Om du har skador är det viktigt att dokumentera dem, gärna med fotografier och sjukvårdsintyg.
Hur lång tid tar det för ett misshandelsärende att komma till domstol?
Tiden varierar beroende på ärendets omfattning och omständigheterna kring brottet. Polisen och åklagaren inleder en förundersökning som kan ta tid, särskilt om det är en omfattande utredning.
Kan jag få ersättning för misshandel?
Ja, du kan ha rätt till skadestånd. Det inkluderar ersättning för fysiska och psykiska skador, sveda och värk, och i vissa fall även förlorad arbetsinkomst.