Har du blivit utsatt för diskriminering?

Diskriminering innebär att någon blir sämre behandlad än andra på grund av till exempel kön, ålder, etnicitet, religion, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller könsidentitet. Det kan ske på arbetsplatsen, i skolan, i sjukvården eller i andra delar av samhället. Diskriminering är olagligt i Sverige och kan ske både direkt och indirekt. Därför är det viktigt att känna igen tecken på diskriminering så du kan agera mot det.

Direkt diskriminering
Direkt diskriminering inträffar när någon blir sämre behandlad än andra på grund av en skyddad egenskap. Det kan exempelvis vara om en kvinna blir nekad anställning för att hon är gravid.

Indirekt diskriminering
Indirekt diskriminering sker när en regel, ett kriterium eller en praxis som verkar neutral, i praktiken missgynnar personer med en viss skyddad egenskap. Ett exempel på det är om ett företag kräver att alla anställda ska arbeta heltid, vilket kan missgynna personer med funktionsnedsättningar som bara kan arbeta deltid. Eller om en vårdcentral som ska kunna ge vård till alla, inte har en ramp vid ingången så människor i rullstol kan ta sig in.

Diskrimineringsgrunder

Diskrimineringslagen i Sverige skyddar dig mot diskriminering baserat på de här grunderna:

  • Kön: Du får inte bli diskriminerad på grund av att du är kvinna, man eller icke-binär.
  • Könsidentitet eller könsuttryck: Du får inte bli diskriminerad på grund av att du inte identifierar dig enligt det kön du blev tilldelad vid födseln. Du får heller inte bli diskriminerad för att du uttrycker ditt kön på ett sätt som inte följer normen.
  • Etnisk tillhörighet: Du har rätt att inte bli diskriminerad på grund av ditt nationella eller etniska ursprung, hudfärg eller liknande.
  • Religion eller annan trosuppfattning: Du har rätt att ha en religiös tro eller övertygelse utan att bli diskriminerad för det.
  • Funktionsnedsättning: Du har rätt att inte bli diskriminerad på grund av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsnedsättning.
  • Sexuell läggning: Du får inte bli diskriminerad på grund av din sexuella läggning.
  • Ålder: Du har rätt att inte bli diskriminerad på grund av din ålder.

Så hanterar du diskriminering

Dokumentera händelsen
Om du upplever att du har blivit diskriminerad är det viktigt att dokumentera händelsen. Skriv ner vad som hände, när det hände och vilka som var inblandade. Om möjligt, samla bevis som stödjer din upplevelse, till exempel e-postmeddelanden, sms eller vittnesmål.

Anmäl diskrimineringen
Du kan anmäla diskriminering till Diskrimineringsombudsmannen (DO) eller, beroende på situationen, till din arbetsgivare, fackförening eller skola. DO har som uppdrag att utreda anmälningar om diskriminering och kan hjälpa till att driva ditt fall vidare.

Sök juridisk hjälp
Om du behöver råd eller stöd för att hantera en diskrimineringssituation, kan du vända dig till en jurist som är specialiserad på diskrimineringsärenden. Juristen kan hjälpa dig att förstå dina rättigheter och ge råd om hur du går vidare.

Vår hjälp vid diskriminering

Rådgivning
Vi ger dig råd om dina rättigheter och möjligheter om du har blivit utsatt för diskriminering. Vi hjälper dig att förstå lagen och vilka steg du kan ta för att få upprättelse.

Dokumentation och ansökan
Vi hjälper dig att sammanställa nödvändig dokumentation och att formulera en anmälan till rätt myndighet eller instans, så att din sak får bästa möjliga stöd.

Representation
Om ditt fall går till förhandling eller rättslig prövning representerar vi dig och ser till att dina rättigheter tillvaratas på bästa sätt.

Kontakta oss idag

Har du blivit diskriminerad? Hos oss kan du prata med en jurist redan idag om du snabbt behöver få svar på dina frågor. Eller så kan du kontakta oss för att anlita våra jurister när du behöver juridisk hjälp.

Vanliga frågor om diskriminering

Vad är diskriminering?
Diskriminering är när någon blir sämre behandlad än andra på grund av en skyddad egenskap, som kön, etnicitet eller religion.

Vad gör jag om jag har blivit diskriminerad?
Dokumentera händelsen, anmäl diskrimineringen till rätt instans och överväg att söka juridisk hjälp för att få råd och stöd.

Vilka diskrimineringsgrunder finns i Sverige?
I Sverige är det olagligt att diskriminera på grund av kön, könsidentitet, etnisk tillhörighet, religion, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

Juristerna har ordet

Elev med autism diskriminerad enligt Högsta domstolen

För elever med autism och andra funktionsnedsättningar kan det vara svårt att få rätt hjälp och stöd i skolan. I Sverige gäller att alla elever…

Läs mer

Religionsfrihet på arbetsplatsen – var går gränsen?

En man fick sparken på hans första arbetsdag inom hemtjänsten i Härryda kommun efter att han vägrat skaka hand med sina kvinnliga kollegor. Mannen menar…

Läs mer

Det här innebär den nya könslagen

En övervägande majoritet av Riksdagen har röstat ja till den nya könslagen. Detta efter mycket debatt och diskussioner kring vad som är och inte är…

Läs mer

Har du blivit diskriminerad eller orättvist behandlad?

Det är skillnad på att bli diskriminerad och orättvist behandlad. För att en handling ska räknas som diskriminerande krävs det att handlingen uppfyller ett antal…

Läs mer