Vill du ta hem livsmedel till Sverige på nästa utlandsresa?

Olika sorters livsmedel i en matbild.
Var på det säkra innan du tar in livsmedel i Sverige

Det finns mycket mat många av oss önskar fanns i Sverige. Vare sig det är mat från det tidigare hemlandet eller något du upptäckt på en särskilt bra utlandsresa så kan det vara frestande att ta med livsmedel tillbaka till Sverige. Har du sett det populära programmet Gränsbevakarna Sverige har du säkert sett en hel del livsmedel beslagtas av tullen. Samtidigt finns det en del livsmedel du faktiskt får ta med dig in i landet. Men det gäller att ha koll på när du får det och vad du faktiskt får ta in.

Från länder inom EU får du ta med alla typer av livsmedel, så länge du inte tänker sälja det vidare. Du får alltså ta med dig mat så länge det är för din eller din familjs egen användning. Dessutom behöver du inte betala tull och skatt på maten när du tar in det i Sverige. Undantag gäller för Kanarieöarna. Även om Kanarieöarna är EU-medlemmar så räknas de som ett område utanför EU på grund av växtskyddsregler. Därför är reglerna för att ta in livsmedel därifrån detsamma som för länder utanför EU.

När länder följer EU’s riktlinjer

Om du har rest till ett land utanför EU så ser reglerna olika ut beroende på land. För det mesta är reglerna väldigt stränga. Man vill helt enkelt förhindra att sjukdomar och annat som kan skada svenskt djurliv och natur sprids. Men om du har varit i ett land som följer EU’s regler, som Nordirland, Schweiz och Liechtenstein, så är villkoren detsamma som om länderna hade varit EU-medlemmar.

Du får också ta in animaliska livsmedel från länder som San Marino, Andorra, Island och Norge trots att de inte är EU-medlemmar. Om du handlar från Färöarna och Grönland får du ta in maten så länge du bara tar in som mest 10 kg animaliska livsmedel.

Du kan behöva betala tull och skatt på maten du har köpt och därför måste du visa upp det vid tullen när du kommer tillbaka till Sverige. Då gäller samma regler som när du handlar andra varor, exempelvis smycken, teknikprylar, kläder osv.

Livsmedel från länder utanför EU

Livsmedel av animaliskt ursprung får du inte ta in från länder utanför EU förutom när det gäller bl a honung, levande ostron, grodlår och sniglar. Då får du ta in som mest 2 kg. Du får också ta in modersmjölksersättning, barnmat och annan specialmat som du behöver på grund av medicinska anledningar. Då får maten däremot inte vara kylvaror och det måste vara en förpackad och obruten vara som säljs med ett varumärke. All mat får du bara ta in för egen användning, antingen av dig eller din familj.

Vissa livsmedel är helt förbjudna att ta in i Sverige. Det kan vara allt från frukter och grönsaker till potatis. Däremot får du ta in färska grönsaker, frukter, örter och växter så länge du har ett sundhetscertifikat. Det får du från växtskyddsmyndigheten i det land du har handlat maten ifrån. Certifikatet säkerställer att det du har handlat följer EU’s riktlinjer.

Du får enkelt reda på vilka livsmedel som är förbjudna på jordbruksverkets hemsida. Du kan också kontakta oss på Kliently om du har frågor kring tullregler eller om du vill bestrida vissa tullavgifter som du har blivit tvungen att betala.

Behöver du juridisk hjälp?

Mejla oss: info@kliently.se

Ring oss: 08-410 05 220

Boka tid med en jurist idag