Vill du ansöka om uppehållstillstånd åt en familjemedlem?

av

Nadja Hatem
Glad familj som äter middag med fokus på en man som ler mot en familjemedlem.
Att återförenas med familj i sitt nya hemland är en dröm för många.

Många drömmer om att återförenas med familjemedlemmar i Sverige efter att ha fått uppehållstillstånd. Det är starten på ett nytt liv i det nya hemlandet. Det är inte en omöjlig dröm, men det är en process och ofta en lång sådan. Framförallt är det viktigt att ni uppfyller kraven för uppehållstillstånd för familjemedlemmar. Det som också heter uppehållstillstånd på grund av anknytning.

När ni ansöker om uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning måste ni vara gifta, ha varit sambo, ha ingått i partnerskap med varandra eller planera att gifta er eller bli sambos i Sverige. Ni behöver också styrka er relation genom att visa upp vigselbevis, intyg om partnerskap eller andra dokument som visar vad ni har haft för relation och hur ni tänker fortsätta relationen i Sverige.

Om ni är förälder och barn under 18 år kan ni också ansöka om uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning. Om ditt barn bor utanför EU är det du som förälder som ansöker om uppehållstillståndet. I vissa fall kan också en annan nära familjemedlem få uppehållstillstånd i Sverige på grund av familjeanknytning. Om det exempelvis är en nära familjemedlem som du har bott med i hemlandet.

Försörjningskravet är ett måste

Den av er som har uppehållstillstånd i Sverige måste ha en bostad som är tillräckligt stor och kunna försörja er båda. I vissa fall måste till och med personen som vill flytta till Sverige visa att hen kan försörja sig själv. Det är också viktigt att er bostad har tillräckligt bra standard. Hur stor bostaden måste vara och hur stor inkomst ni behöver ha beror på hur många ni är i familjen. Om det är ett barn under 18 år som har uppehållstillstånd i Sverige behöver hen inte försörja familjemedlemmen som vill flytta hit.

Ytterligare ett viktigt krav är att personen som vill flytta till Sverige ansöker om och får beviljat visum eller uppehållstillstånd innan flytten. Ansökan behöver ni lämna in i rätt tid och med alla nödvändiga dokument bifogade. En ansökan kan du enkelt göra tillsammans med en jurist för att inte missa något viktigt. Du gör din ansökan på en svensk ambassad eller konsulat eller skickar in en till Migrationsverket i Sverige.

Boka jurist

Behöver du hjälp av en expert inom migrationsfrågor? Då kan du boka ett samtal med Miski Ibrahim, Carl Seffer, Anuta Sjunghamn eller Nadja Hatem i appen Kliently.

Ladda ner appen Kliently och få hjälp redan idag