Vad är arbetsvägran och vilka konsekvenser kan det få?

av

Mirella Nunes
Kvinna som sitter vid skrivbord och jobbar på dator i artikel om arbetsvägran.

Arbetsvägran är ett begrepp som ofta förekommer inom arbetsrätten. Det syftar på när en anställd vägrar att utföra arbetsuppgifter som ingår i dennes anställning. Det kan exempelvis handla om att inte dyka upp på jobbet, eller att vägra utföra en specifik arbetsuppgift. Arbetsvägran kan uppstå av olika anledningar, men oavsett anledning kan det leda till allvarliga konsekvenser för både den anställde och arbetsgivaren.

Vad innebär arbetsvägran?

Som anställd har du en skyldighet att följa arbetsgivarens instruktioner, så länge de faller inom ramen för ditt anställningsavtal och inte går emot lagar eller kollektivavtal. Det är din arbetsskyldighet. En arbetsgivare har rätt att leda och fördela arbetet, vilket innebär att du som arbetstagare är skyldig att följa de anvisningar du får inom ditt arbetsområde. Om du utan giltig anledning vägrar att utföra arbetsuppgifterna kan det betraktas som arbetsvägran.

Några exempel på arbetsvägran är:

  • Att vägra utföra arbetsuppgifter som tydligt ingår i dina arbetsuppgifter.
  • Att inte följa schemat eller vägra komma till arbetet utan giltig anledning.
  • Att säga nej till förändringar i arbetsuppgifter som ingår i ditt jobb.

När kan det vara befogat?

Det finns situationer då du som anställd har rätt att vägra utföra ett visst arbete. Några exempel på när du kan arbetsvägra är vid:

  • Farligt arbete
    Om arbetet innebär en omedelbar fara för din hälsa eller säkerhet, har du rätt att vägra utföra arbetsuppgiften tills din arbetsgivare har rättat till situationen.
  • Lagstridiga order
    Om arbetsgivaren kräver att du ska utföra något som strider mot lagar eller förordningar kan du vägra, till exempel om din arbetsgivare vill att du bryter mot arbetsmiljölagstiftningen.
  • Förändring av arbetsvillkor
    Om arbetsgivaren väsentligt ändrar dina arbetsuppgifter eller arbetsplats på ett sätt som strider mot ditt anställningsavtal, kan du ha rätt att säga nej.

Konsekvenser av arbetsvägran

När en anställd arbetsvägrar utan giltig anledning kan det få allvarliga konsekvenser för hen. Arbetsgivaren har oftast rätt att ta till åtgärder, och i värsta fall kan du bli uppsagd eller avskedad. De åtgärder arbetsgivaren har rätt att ta till är:

  1. Varning
    Den vanligaste första åtgärden vid arbetsvägran är att arbetsgivaren utfärdar en varning. Det fungerar som en påminnelse om dina skyldigheter och ger dig en chans att rätta till beteendet.
  2. Löneavdrag
    Arbetsgivaren kan besluta att inte betala ut lön för tiden då du arbetsvägrade, eftersom du inte har uppfyllt din arbetsskyldighet.
  3. Uppsägning
    Om arbetsvägran sker vid upprepade tillfällen kan det leda till uppsägning. Det kräver däremot att arbetsgivaren har saklig grund, vilket betyder att arbetsgivaren måste kunna visa att den anställdes arbetsvägran har påverkat arbetsplatsen eller företagets verksamhet allvarligt.
  4. Avsked
    I de allra allvarliga fallen kan arbetsvägran leda till avsked, vilket innebär att anställningen blir avslutad direkt. Då får den anställde inte jobba under sin uppsägningstid. Ett avsked ska arbetsgivaren däremot bara använda sig av vid allvarliga regelbrott eller om arbetsvägran fortsätter trots tidigare varningar.

Viktigt att tänka på

Det är viktigt att förstå att du som anställd har en skyldighet att följa din arbetsgivares instruktioner, så länge de inte bryter mot lagar eller sätter din säkerhet i fara. Om du hamnar i en situation där du överväger att vägra utföra en arbetsuppgift, är det alltid bäst att först prata med med din arbetsgivare för att lösa eventuella missförstånd eller oenigheter mellan er.

Behöver du juridisk hjälp?

Mejla oss: info@kliently.se

Ring oss: 08-410 05 220

Boka tid i appen Kliently