
Från och med 1 april 2025 kan du inte längre göra spårbyten i Sverige. Tidigare har människor som har fått avslag på en asylansökan ändå kunnat stanna i Sverige för att ansöka om arbetstillstånd genom ett så kallat spårbyte. Men nu har riksdagen beslutat att ta bort möjligheten att göra spårbyten. Den här ändringen påverkar också anhöriga till de personer som fått uppehållstillstånd genom spårbyte.
För att få uppehållstillstånd i Sverige ska du normalt ansöka och få beviljat tillstånd innan du reser in i Sverige. Spårbyten har därför varit ett undantag från huvudregeln, då de gjorde det möjligt att ansöka om arbetstillstånd medan du redan befann dig i landet. Men från och med 1 april 2025 kommer man alltså inte att kunna göra det längre.
Vilka påverkas av att möjligheten till spårbyte tas bort?
Den nya ändringen påverkar dig som:
- nyligen har fått avslag på din asylansökan och har ansökt om ett arbetstillstånd.
- redan har ett arbetstillstånd genom spårbyte och vill förlänga det. Du kan arbeta i Sverige så länge ditt tillstånd gäller, men du kommer inte att kunna ansöka om en förlängning. Om det inte finns andra skäl för dig att stanna i Sverige måste du lämna landet när ditt tillstånd går ut.
- är i Sverige som anhörig till någon som fått arbetstillstånd genom spårbyte. Om personen som har gjort ett spårbyte inte får arbetstillstånd kommer du som anhörig inte heller kunna få uppehållstillstånd som medsökande.
Det är viktigt att veta att Migrationsverket kommer att fatta beslut enligt de nya ändringarna från 1 april 2025. Det betyder att det inte spelar någon roll när du skickade in din ansökan till dem. Får du ett beslut av Migrationsverket innan 1 april 2025 så gäller inte de nya reglerna för dig. Men får du ett beslut efter 1 april 2025 så kommer de nya reglerna att gälla dig också.
Finns det undantag?
Om du har fått arbetstillstånd genom spårbyte men fortfarande har ett giltigt beslut om utvisning kan Migrationsverket i vissa fall titta på om det finns ett hinder som gör att det inte är rimligt att utvisa dig. Vad som kan vara ett hinder är olika från fall till fall. Men kom ihåg att det är ovanligt att ett sånt hinder leder till att du får ett nytt uppehållstillstånd. Det kommer krävas att det finns nya uppgifter i ditt ärende som gör att utvisning inte är rimligt.
Om utvisningsbeslutet inte längre gäller kan det i vissa fall finnas möjlighet att ansöka om uppehållstillstånd på andra grunder, till exempel om du uppfyller kraven för permanent uppehållstillstånd.
Vad kan du göra nu?
Är du osäker på om den här ändringen påverkar dig? Då är det bra att ta kontakt med en jurist som är specialiserad på migrationsrätt. Om du vill veta om du kan ansöka om tillstånd på andra grunder – som studier, familjeanknytning eller skyddsskäl – är det viktigt att du gör det snabbt och tar reda på vad som gäller i just din situation.
Behöver du juridisk hjälp?
Vi har flera jurister som kan hjälpa dig inom det här området. Boka en tid med någon av dem i appen Kliently, eller kontakta oss för att anlita en av juristerna. Vi rekommenderar: Anastasia Martin,
Aja Wadii,
Anuta Sjunghamn,
Nadja Hatem