Alla datum du behöver ha koll på kring din deklaration

av

Sofia Bergqvist Salomon
deklaration på dator
Har du koll på de viktiga datumen kring din inkomstdeklaration?

Nu är det dags att deklarera igen och det finns en del datum som är viktiga att hålla koll på när det gäller din deklaration. Här är listan för dig som vill veta allt om när och vad som gäller när du ska deklarera.

Mars

 • 4-8 mars – nu får alla med digital brevlåda deklarationen skickad dit. Efter den 8 mars finns också deklarationen tillgänglig för alla på Mina sidor hos Skatteverket. Där kommer du åt en pdf-fil av din inkomstdeklaration som du kan kolla igenom men inte göra ändringar i.
 • 15 mars – 15 april – har du inte digital brevlåda får du din inkomstdeklaration med posten under den här perioden. Men med e-legitimation kommer du fortfarande åt din deklaration på Mina sidor hos Skatteverket. Du kan till och med deklarera från 19 mars oavsett om du fått din deklaration med posten eller inte.
 • 19 mars – nu kan du deklarera, det vill säga du kan göra de ändringar du vill göra eller bara godkänna deklarationen som den är. För att göra det loggar du in i Skatteverkets e-tjänst Inkomstdeklarationen 1.

April

 • 3 april – om du ska få tillbaka pengar på skatten och vill ha pengarna redan i april behöver du godkänna din deklaration nu. Men du kan bara få tillbaka pengar om du godkänner deklarationen utan att ändra den på något sätt. Och bara om du godkänner deklarationen digitalt.
 • 8-12 april – den här veckan får du ditt slutskattebesked om du har godkänt din deklaration senast 3 april. Det kan du se som en bekräftelse på att din deklaration är godkänd och klar. Om du ska få tillbaka pengar på skatten är det nu, mellan 9-12 april, som pengarna landar på ditt konto. Om du i stället måste betala mer skatt ska du göra det senast 12 juli.

Maj

 • 2 maj – det här är sista dagen att skicka in din inkomstdeklaration så länge du inte har fått anstånd med att lämna deklarationen. Det vill säga så länge du inte har fått godkänt av Skatteverket att du får lämna in deklarationen efter 2 maj. Skickar du inte in din deklaration i tid och är född 1959 eller senare kan du behöva betala en förseningsavgift på 1250 kr eller mer beroende på när du väl skickar in deklarationen.
 • 3 maj – har du högst 30 000 kr i skatt kvar att betala måste du göra en extra inbetalning till ditt skattekonto nu för att slippa betala kostnadsränta också.
 • 16 maj – har du fått anstånd att skicka in inkomstdeklarationen senare än 2 maj är måste du skicka in den nu.

Juni

 • 3-7 juni – deklarerade du senast 2 maj och din deklaration är godkänd får du slutskattebeskedet till din digitala brevlåda nu. Annars kommer den med posten 1-3 veckor senare. Ska du få tillbaka pengar på din skatt får du pengarna till ditt konto mellan 4-7 juni. Om du däremot har skatt kvar att betala måste du ha gjort inbetalningen senast 12 september. Exakt vilket datum som gäller för dig står i ditt slutskattebesked. Men det är vanligtvis 90 dagar från det datum då Skatteverket skickat ditt slutskattebesked.
 • 17 juni – har Skatteverket gett dig anstånd med att lämna in deklarationen genom din redovisningsbyrå är det här sista dagen att deklarera. Det kallas för byråanstånd och innebär att din redovisningsbyrå fått godkänt att skicka in din deklaration senare än 2 maj.

Juli

 • 12 juli – om du har skatt kvar att betala och godkände din inkomstdeklaration redan i april och fick slutskattebeskedet samma månad måste du betala in pengarna senaste detta datum. Exakt vilket datum som gäller för dig står i ditt slutskattebesked och är 90 dagar från det datum då Skatteverket skickat ditt slutskattebesked.

Augusti

 • 5-9 augusti – nu får du ditt slutskattebesked till din digitala brevlåda om du inte fick det i april eller juni och deklarerade senast 2 maj. Om du inte har digital brevlåda får du i stället slutskattebeskedet med posten 1-3 veckor senare. Har du dessutom skatt du ska få tillbaka kommer pengarna att landa på ditt konto mellan 6-9 augusti. Om du i stället har skatt kvar att betala måste du ha betalat in pengarna senast 12 november. Exakt vilket datum som gäller för dig står i ditt slutskattebesked. Men det är vanligtvis 90 dagar från det datum då Skatteverket skickat ditt slutskattebesked.

December

 • 2-6 december – om du inte har fått ditt slutskattebesked tidigare under året, eller om du saknar skatteregistrering i Sverige, kommer du att få ditt slutskattebesked till din digitala brevlåda nu. Om du inte har en digital brevlåda kommer du i stället att få den med posten 1-3 veckor senare. Om du ska få tillbaka pengar på din skatt kommer du att få pengarna till ditt konto mellan 3-6 december. Om du däremot har skatt kvar att betala måste du ha betalat in pengarna senast 12 mars 2025. Exakt vilket datum som gäller för dig står i ditt slutskattebesked. Men det är vanligtvis 90 dagar från det datum då Skatteverket skickat ditt slutskattebesked.

Tips på jurist med expertis inom ekonomi och deklaration

Har du frågor kring din deklaration du vill få svar på? Boka tid i appen Kliently och välj att prata med Sofia Bergqvist Salomon som är specialiserad i ekonomisk juridik.

Ladda ner appen Kliently och få hjälp redan idag