Så går en förundersökning till

förundersökning

När du polisanmäler ett brott gör man först en förundersökning. Det är en noggrann process där polis eller åklagare samlar bevis för att kunna avgöra om det finns tillräckligt med bevis och underlag för att kunna åtala den misstänkte.

Det här händer under en förundersökning

Efter din anmälan bedömer polisen om de ska utreda ärendet. Om de bestämmer att de ska det påbörjar en förundersökning. Då söker polisen efter bevis och dokumenterar dem. Det kan exempelvis vara spår, skador eller föremål från brottsplatsen. Man genomför också förhör med personer som kan vittna; som dig själv, den eller de som är misstänkta och andra vittnen.

Om du blir kallad till förhör under förundersökningen kan det ske både på plats, via telefon eller på polisstation. Det är viktigt att du tar dig till förhöret när du blir kallad. Du får reseersättning för att ta dig till förhöret. Du kan också ha med dig en stödperson för att känna dig trygg.

Åklagarens roll

Både polis och åklagare kan leda en förundersökning. Vem som gör det beror på hur allvarligt brottet är.

Om utredningen leds av en åklagare beslutar hen vilka åtgärder man ska ta. Det kan till exempel handla om vilka personer man ska förhöra, om man ska göra en husrannsakan eller om man behöver utföra tvångsprov, som DNA‑prov. Åklagaren avgör också om man ska anhålla eller begära en misstänkt häktad.

Beslut: åtal eller nedläggning

När bevisen är samlade avgör åklagaren om det finns tillräcklig grund för åtal. Om det gör det går ärendet vidare till rättegång.

Om åklagaren bedömer att bevisen i förundersökningen inte räcker kan hen i stället lägga ner utredningen. Då får du alltid besked om varför och kan begära att beslutet blir prövat på nytt om det kommer in nya uppgifter.

Kom ihåg att även om en förundersökning läggs ner kan du fortfarande ha rätt till brottsskadeersättning om det är du som har blivit utsatt för brottet.

Behöver du juridisk hjälp?

Vi har flera jurister som kan hjälpa dig inom det här området. Boka en tid med någon av dem i appen Kliently, eller kontakta oss för att anlita en av juristerna. Vi rekommenderar: Sofia Hollström

Mejla oss: info@kliently.se

Boka tid med en jurist idag