Överlåtelse av ett avtal (partsbyte)

Att överlåta ett avtal, även kallat partsbyte, innebär att en av parterna i ett avtal överlåter sina rättigheter och skyldigheter enligt avtalet till en annan person eller företag. Detta kan vara aktuellt i flera olika situationer, exempelvis vid försäljning av en verksamhet, överlåtelse av hyresrätt eller när en aktieägare vill överföra sina rättigheter till en annan part. För att ett partsbyte ska vara giltigt måste det dock ske enligt de regler och villkor som gäller för det specifika avtalet.

Överlåtelse av ett avtal innebär att den ursprungliga parten (överlåtaren) överför sina rättigheter och skyldigheter enligt avtalet till en ny part (övertagaren). Efter överlåtelsen blir den nya parten ansvarig för att fullgöra alla avtalsförpliktelser och har rätt att ta del av alla förmåner som avtalet medför.

När kan överlåtelse av avtal vara aktuellt?

1. Företagsförsäljning
Vid försäljning av ett företag kan det vara nödvändigt att överlåta företagets avtal till den nya ägaren, exempelvis hyresavtal, leverantörsavtal eller kundavtal. Detta säkerställer att verksamheten kan fortsätta utan avbrott under den nya ägarens ledning.

2. Hyresavtal
En hyresgäst som vill överlåta sin hyresrätt till en annan person behöver få hyresvärdens godkännande för överlåtelsen. Detta är vanligt när en hyresgäst flyttar och vill överföra sitt hyresavtal till den nya hyresgästen.

3. Aktier och ägarandelar
När en aktieägare eller delägare i ett företag säljer sina aktier eller andelar, kan de behöva överlåta sina avtalade rättigheter och skyldigheter till den nya ägaren. Detta kan exempelvis gälla aktieägaravtal eller andra avtal som är knutna till ägandet.

Hur går en överlåtelse av avtal till?

1. Granska avtalet
Innan ett avtal överlåts är det viktigt att noggrant granska avtalet för att se om det finns några särskilda villkor eller begränsningar för överlåtelse. Vissa avtal kan innehålla en klausul som förbjuder eller begränsar möjligheten att överlåta avtalet utan motpartens godkännande.

2. Få godkännande
Om avtalet kräver godkännande från den andra parten för att överlåtas, är det viktigt att inhämta detta godkännande innan överlåtelsen genomförs. Detta gäller exempelvis hyresavtal eller leverantörsavtal.

3. Upprätta ett överlåtelseavtal
Ett skriftligt överlåtelseavtal bör upprättas för att dokumentera partsbytet. Detta avtal bör tydligt ange vilka rättigheter och skyldigheter som överlåts, samt när överlåtelsen träder i kraft.

4. Informera berörda parter
Efter överlåtelsen är det viktigt att informera alla berörda parter om partsbytet, exempelvis leverantörer, kunder eller hyresvärden. Detta säkerställer att övergången sker smidigt och att alla parter är medvetna om vem de ska ha kontakt med framöver.

Vår hjälp vid överlåtelse av avtal

Rådgivning om partsbyte
Vi hjälper dig att förstå vilka rättigheter och skyldigheter du har vid en överlåtelse av avtal. Vi ger råd om hur du bäst går tillväga för att säkerställa att partsbytet sker på ett korrekt och tryggt sätt.

Upprättande av överlåtelseavtal
Vi hjälper dig att upprätta ett tydligt och juridiskt bindande överlåtelseavtal som dokumenterar partsbytet. Vi ser till att avtalet är anpassat till din specifika situation och att alla nödvändiga detaljer är inkluderade.

Granskning av avtal
Om du redan har ett avtal som du vill överlåta, kan vi granska det för att säkerställa att överlåtelsen är möjlig och att den sker på ett korrekt sätt enligt avtalsvillkoren.

Ta fram dokument för överlåtelse av avtal idag

I vår avtalstjänst kan du ta fram de avtal och juridiska dokument du behöver, helt på egen hand. Du blir guidad genom varje steg så att det blir så enkelt som möjligt för dig att ta fram de dokument du behöver för en mindre kostnad. Vill du däremot få hjälp är det bara att du mejlar eller ringer oss, så får du hjälp av våra jurister.

Vanliga frågor om överlåtelse av avtal

Kan alla avtal överlåtas?
Nej, inte alla avtal kan överlåtas. Vissa avtal kan innehålla klausuler som förbjuder eller begränsar överlåtelse utan godkännande från den andra parten. Det är därför viktigt att noggrant granska avtalet innan överlåtelsen genomförs.

Vad händer om jag överlåter ett avtal utan godkännande?
Om du överlåter ett avtal utan att ha inhämtat nödvändigt godkännande från motparten, kan överlåtelsen bli ogiltig och du kan bli ansvarig för eventuella skador eller förluster som uppstår.

Behöver jag informera någon om överlåtelsen?
Ja, det är viktigt att informera alla berörda parter om partsbytet för att säkerställa att övergången sker smidigt och att alla är medvetna om förändringen.