Behöver du hjälp med din försäkring?

När du köper försäkring finns det vissa lagar som styr hur du tecknar den, vad den täcker och hur försäkringsbolaget ska betala ut ersättning när det väl gäller. Lagarna finns till för att du ska få en rättvis tjänst när du köper försäkring och för att du ska kunna lita på att försäkringen ger dig ett ekonomiskt skydd och trygghet om något oväntat skulle hända.

Försäkringsbolag måste följa de lagar som styr försäkringsavtal, inklusive hur avtalsvillkoren är formade och vad de innebär. Lagarna ska säkerställa att du får den ersättning du har rätt till när du har tecknat en försäkring, och att ditt försäkringsbolag följer de villkor som står i ditt avtal.

Viktiga delar i dina försäkringar

Avtalet
Försäkringsavtalet är ett avtal mellan dig som försäkringstagare och försäkringsbolaget som försäkringsgivare. Avtalet beskriver vilka risker försäkringen täcker, vilka premier försäkringsbolaget betalar ut och under vilka villkor och omständigheter de gör det. Innan du skriver under ett försäkringsavtal är det viktigt att noggrant läsa igenom det för att förstå vad som ingår och vilka begränsningar som finns.

Skadereglering
Skadereglering är den process där ditt försäkringsbolag gör en bedömning av ditt ärende och betalar ut ersättning för en skada eller förlust som din försäkring täcker. När du har råkat ut för något som din försäkring täcker är det viktigt att anmäla skadan så snart som möjligt och att följa försäkringsbolagets anvisningar för att få ersättning.

Tvister och överklaganden
Om du är missnöjd med försäkringsbolagets beslut om ersättning, kan du överklaga beslutet. Det kan exempelvis handla om att du inte håller med försäkringsbolaget om hur de tolkar försäkringsavtalet eller om att försäkringsbolaget helt enkelt inte har följt det de har gått med på i ert avtal.

Lagstadgade försäkringar
Vissa försäkringar är lagstadgade. Det betyder att du måste teckna de försäkringarna enligt lag. Det gäller exempelvis för trafikförsäkring för motorfordon och arbetsgivares ansvarsförsäkring. Det är viktigt att du känner till vilka försäkringar du måste ha enligt lag och att du ser till att de är giltiga.

Vår hjälp inom försäkringsfrågor

Rådgivning
Vi ger råd om vilka försäkringar du bör ha och hjälper dig att förstå dina försäkringsavtal. Vi förklarar dina rättigheter och skyldigheter som försäkringstagare.

Skadereglering
Vi hjälper dig att anmäla skador och följa upp ditt ärende med försäkringsbolaget. Vi ser till att du får den ersättning din försäkring ger dig rätt till enligt ditt försäkringsavtal.

Tvistelösning
Om det uppstår en tvist med ditt försäkringsbolag representerar vi dig och hjälper dig att överklaga beslutet. Vi ser då till att du får en rättvis och korrekt bedömning.

Kontakta oss idag

Behöver du hjälp i försäkringsfrågor? Hos oss kan du prata med en jurist redan idag om du snabbt behöver få svar på dina frågor. Eller så kan du kontakta oss för att anlita våra jurister när du behöver juridisk hjälp.

Vanliga frågor kring din försäkring

Vad är ett försäkringsavtal?
Ett försäkringsavtal är ett avtal mellan dig som försäkringstagare och ditt försäkringsbolag som försäkringsgivare. Det beskriver vilka risker försäkringen täcker, vilka premier som ska betalas och vilka villkor som gäller.

Hur anmäler jag en skada till mitt försäkringsbolag?
Du anmäler en skada genom att kontakta ditt försäkringsbolag så snart som möjligt efter att skadan har inträffat. Du följer då deras anvisningar och lämnar in alla nödvändiga dokument och bevis.

Vad kan jag göra om jag är missnöjd med försäkringsbolagets beslut?
Om du är missnöjd med försäkringsbolagets beslut kan du överklaga det. Vi kan hjälpa dig att förbereda och genomföra överklagandet för att säkerställa att du får en rättvis bedömning.