Går du igenom en separation?

Att gå igenom en separation kan vara en av de mest utmanande perioderna i livet. Det innebär inte bara att du avslutar en relation, utan det kan också påverka många praktiska och juridiska aspekter av din tillvaro. Då är det viktigt att du har ett bra juridiskt stöd för att förenkla processen.

Vid en separation finns det ofta några viktiga saker du behöver ta tag i för att göra processen så smidig som möjligt för alla inblandade:

  1. Bodelning
    Vid en separation ska du och ditt ex dela upp era gemensamma tillgångar. Om ni har varit gifta ska ni göra en bodelning där ni delar på allt som ni äger tillsammans. Om ni har varit sambor gör ni bara en bodelning på er bostad och det saker ni har skaffat tillsammans och som båda använder. För att undvika tvister i framtiden kan det bara bra att samtidigt ta fram ett bodelningsavtal som ni båda signerar.
  2. Barn och umgänge
    Om ni har gemensamma barn är det viktigt att besluta om vårdnad, boende och umgänge. Barnets bästa ska då alltid stå i centrum, och ni behöver komma överens om en lösning som fungerar för hela familjen. Kan ni inte komma överens kan ni ta hjälp av en jurist eller medlare, eller också låta en domstol avgöra i frågorna.
  3. Ekonomi och underhåll
    Efter en separation kan ni behöva bestämma hur ni ska göra kring ekonomiskt stöd och underhåll. Särskilt om ni har gemensamma barn och den ena parten har lägre inkomst är det här viktigt. Se efter om ni behöver sätta upp underhållsbidrag för att säkerställa att barnen får det stöd de behöver.

Vår hjälp vid en separation

Juridisk rådgivning
Vi erbjuder juridisk rådgivning för att hjälpa dig att förstå dina rättigheter och skyldigheter under en separation. Vi ger också råd om hur du bäst går tillväga för att skydda dina intressen.

Bodelning och avtal
Vi hjälper dig att upprätta och granska bodelningsavtal och säkerställer att ni delar tillgångarna rättvist och i enlighet med lagen. Det minimerar risken för eventuella konflikter i framtiden.

Barn och vårdnadsfrågor
Vi erbjuder stöd och juridisk hjälp i frågor som rör vårdnad, boende och umgänge. Vi representerar också dig om det blir nödvändigt att ta ärendet till domstol.

Kontakta oss idag

Behöver du hjälp i en separation? Hos oss kan du prata med en jurist redan idag om du snabbt behöver få svar på dina frågor. Eller så kan du kontakta oss för att anlita våra jurister när du behöver juridisk hjälp.

Vanliga frågor om separation

Vad innebär en bodelning?
Bodelning innebär att ni delar upp de tillgångar som ni äger gemensamt. För gifta par omfattar det alla gemensamma tillgångar, medan det för sambor endast gäller bostad och bohag som ni har skaffat tillsammans och som ni båda använder.

Hur bestäms vårdnaden om barnen?
Ni bestämmer om vårdnaden om barnen antingen genom att komma överens mellan er eller genom domstol om ni inte kan komma överens. Barnets bästa är alltid utgångspunkten i vårdnadsfrågor.

Behöver jag ett bodelningsavtal?
Ett bodelningsavtal är viktigt för att formellt dokumentera hur ni ska fördela era tillgångar efter separationen. Det kan hjälpa till att undvika framtida tvister och säkerställa att uppdelningen sker enligt lag.

Juristerna har ordet

Har ni bestämt er för att flytta isär?

Ett avslutat förhållande, samboskap eller äktenskap är aldrig lätt för någon. Än mer uppslitande är det att flytta isär när det finns barn inblandade. Å…

Läs mer

Att skilja sig och vad det innebär

Att skilja sig är alltid känslosamt och många associerar det enbart med problem. Det finns däremot väldigt enkla och tydliga lösningar på saker som vid…

Läs mer

Behöver du hjälp av en jurist eller advokat i en vårdnadstvist?

Att behöva ta itu med en vårdnadstvist är verkligen inte lätt för någon i familjen. Därför är det viktigt att se till att du har…

Läs mer

Underhållsbidrag & underhållsstöd – vi reder ut vad som är vad

Om du har barn och har eller ska separera eller skilja dig har du säkert stött på orden underhållsbidrag och underhållsstöd. Många kan tycka att…

Läs mer

Så gör ni en bodelning

Om ni bestämmer er för att separera eller skilja er ska ni göra en bodelning. I bodelningen går ni, tillsammans med en jurist, igenom era…

Läs mer