De här punkterna ska er bolagsordning innehålla

När ni startar ett aktiebolag är det obligatoriskt att ta fram en bolagsordning. Bolagsordningen är ett juridiskt dokument som fastställer de regler som gäller för bolaget och dess ägare. Den fungerar som en ram för bolagets verksamhet och säkerställer att alla aktieägare har en gemensam förståelse för hur bolaget ska styras och drivas. Bolagsordningen är också ett offentligt dokument som måste registreras hos Bolagsverket.

Bolagsordningen är en grundläggande del av aktiebolagets juridiska struktur. Den innehåller de viktigaste reglerna för bolagets verksamhet och organisation. Det är viktigt att bolagsordningen är noggrant utformad, eftersom den reglerar allt från bolagets företagsnamn till hur bolagsstämmor ska genomföras. Medan vissa punkter är obligatoriska enligt lag, finns det även utrymme att inkludera andra specifika bestämmelser som ni som ägare anser vara viktiga.

Vad ska ingå i en bolagsordning?

Enligt lag måste en bolagsordning innehålla vissa specifika uppgifter för att vara giltig. Här är de viktigaste punkterna som måste inkluderas:

1. Bolagets företagsnamn
Bolagsordningen ska ange vilket namn bolaget har registrerat.

2. Säte för verksamheten
Det ska framgå vilken ort bolagets verksamhet har sitt säte i. Detta är viktigt för att definiera bolagets geografiska hemvist.

3. Verksamhetsbeskrivning
Bolagsordningen ska innehålla en beskrivning av vilken typ av verksamhet bolaget bedriver. Detta hjälper till att klargöra bolagets huvudsakliga affärsområde.

4. Aktiekapital och aktier
Dokumentet ska specificera det totala antalet aktier, aktiekapitalets storlek och gränsen för aktiekapitalet. Detta är grundläggande information om bolagets finansiering.

5. Styrelse och revisorer
Det ska anges hur många styrelseledamöter och suppleanter bolaget har, samt hur många revisorer som finns. Om bolaget inte har några revisorer ska detta också tydligt framgå.

6. Valuta för redovisning
Bolagsordningen ska ange vilken valuta som används för bolagets ekonomiska redovisning.

7. Kallelse till bolagsstämma
Det ska framgå hur bolaget kallar till bolagsstämmor, vilket är viktigt för att säkerställa att alla aktieägare är informerade och kan delta.

8. Räkenskapsår och bokföringsmetod
Bolagsordningen ska också ange vilket räkenskapsår bolaget har samt vilken bokföringsmetod som används. För större bolag med över tre miljoner kronor i nettoomsättning är det obligatoriskt att använda faktureringsmetoden.

Möjliga tillägg i bolagsordningen

Utöver de obligatoriska uppgifterna kan ni som ägare också inkludera andra specifika bestämmelser i bolagsordningen. Det kan exempelvis handla om regler för överlåtelse av aktier, försäljning av företaget, likviditetsbestämmelser eller andra viktiga punkter som ni anser vara avgörande för bolagets långsiktiga framgång. Genom att noggrant utforma bolagsordningen kan ni säkerställa att alla viktiga frågor är reglerade på ett sätt som skyddar bolaget och dess ägare.

Vår hjälp med bolagsordning

Juridisk rådgivning
Vi erbjuder juridisk rådgivning för att hjälpa er att förstå alla krav på bolagsordningen och hur ni bäst kan anpassa den efter era specifika behov och mål.

Upprättande av bolagsordning
Vi hjälper er att upprätta en bolagsordning som uppfyller alla lagkrav och samtidigt är anpassad efter ert bolags unika verksamhet och struktur.

Granskning av befintliga dokument
Om ni redan har en bolagsordning kan vi granska den för att säkerställa att den är uppdaterad och att alla nödvändiga bestämmelser finns med.

Ta fram en bolagsordning idag

I vår avtalstjänst kan du ta fram de avtal och juridiska dokument du behöver, helt på egen hand. Du blir guidad genom varje steg så att det blir så enkelt som möjligt för dig att ta fram de dokument du behöver för en mindre kostnad. Vill du däremot få hjälp är det bara att du mejlar eller ringer oss, så får du hjälp av våra jurister.

Vanliga frågor om bolagsordning

Är det möjligt att ändra bolagsordningen efter att den har registrerats?
Ja, bolagsordningen kan ändras, men alla ändringar måste beslutas på en bolagsstämma och registreras hos Bolagsverket för att vara giltiga.

Vad händer om vi inte följer bolagsordningen?
Att inte följa bolagsordningen kan leda till rättsliga tvister och andra problem för bolaget. Det är därför viktigt att bolagsordningen är tydlig och att alla delägare är medvetna om dess innehåll.

Behöver alla bolag en bolagsordning?
Ja, alla aktiebolag är enligt lag skyldiga att ha en bolagsordning, och den måste registreras hos Bolagsverket.

Juristerna har ordet

Se till att skydda ditt varumärke

Att bygga och upprätthålla ett starkt varumärke är avgörande för ett företags framgång och konkurrenskraft. Och genom att starkt varumärkesskydd ser du till att skydda…

Läs mer

5 saker att ha koll på när ni marknadsför i sociala medier

Trots att sociala medier numer har funnits i många år är reglerna och lagarna kring vad du får och inte får göra när du marknadsför…

Läs mer