När ni startar ett aktiebolag måste ni ta fram en bolagsordning. Det är ett juridiskt dokument som fastställer de regler som gäller för bolaget och dess ägare. Den fungerar som en ram för er verksamhet och säkerställer att alla aktieägare har en gemensam förståelse för hur ni ska styra och driva bolaget. Bolagsordningen är också ett offentligt dokument som ni måste registrera hos Bolagsverket.
Bolagsordningen är en grundläggande del av aktiebolagets juridiska struktur. Den innehåller de viktigaste reglerna för bolagets verksamhet och organisation. Det är viktigt att bolagsordningen är noggrant utformad, eftersom den reglerar allt från bolagets företagsnamn till hur ni ska genomföra bolagsstämmor. Medan vissa punkter är obligatoriska enligt lag, finns det också utrymme att inkludera andra specifika bestämmelser som ni som ägare tycker vara viktiga.
Viktiga punkter
Enligt lag måste en bolagsordning innehålla vissa specifika uppgifter för att vara giltig. Det inkluderar:
- Bolagets företagsnamn
Det ska stå vilket namn bolaget har registrerat. - Säte för verksamheten
Det ska framgå vilken ort bolagets verksamhet har sitt säte i. Då blir det tydligt var bolaget har sin geografiska hemvist. - Verksamhetsbeskrivning
Bolagsordningen ska innehålla en beskrivning av vilken typ av verksamhet bolaget bedriver. Då blir det tydligt vilket som är bolagets huvudsakliga affärsområde. - Aktiekapital och aktier
Dokumentet ska specificera det totala antalet aktier, aktiekapitalets storlek och gränsen för aktiekapitalet. Det är grundläggande information om bolagets finansiering. - Styrelse och revisorer
Det ska stå hur många styrelseledamöter och suppleanter bolaget har, samt hur många revisorer som finns. Om bolaget inte har några revisorer ska det också tydligt framgå. - Valuta för redovisning
Det ska också stå vilken valuta ni använder för bolagets ekonomiska redovisning. - Kallelse till bolagsstämma
Det ska framgå hur ni kallar till bolagsstämmor, vilket är viktigt för att säkerställa att alla aktieägare är informerade och kan delta. - Räkenskapsår och bokföringsmetod
Det ska också stå vilket räkenskapsår bolaget har samt vilken bokföringsmetod ni använder. För större bolag med över tre miljoner kronor i nettoomsättning är det obligatoriskt att använda faktureringsmetoden.
Möjliga tillägg
Utöver de obligatoriska uppgifterna kan ni som ägare också inkludera andra specifika bestämmelser i bolagsordningen. Det kan exempelvis handla om regler för överlåtelse av aktier, försäljning av företaget, likviditetsbestämmelser eller andra viktiga punkter som ni tycker är avgörande för bolagets långsiktiga framgång. Genom att noggrant utforma bolagsordningen kan ni säkerställa att alla viktiga frågor är reglerade på ett sätt som skyddar bolaget och dess ägare.
Vår hjälp med bolagsordning
Juridisk rådgivning
Vi erbjuder juridisk rådgivning för att hjälpa er att förstå alla krav på bolagsordningen och hur ni bäst kan anpassa den efter era specifika behov och mål.
Upprättande av bolagsordning
Hos oss kan ni upprätta er bolagsordning på egen hand, direkt i vår smidiga avtalstjänst. Vill ni kan ni också välja att låta oss upprätta en bolagsordning åt er, som uppfyller alla lagkrav och är anpassad efter ert bolags unika verksamhet och struktur.
Granskning av befintliga dokument
Om ni redan har en bolagsordning kan vi granska den för att säkerställa att den är uppdaterad och att alla nödvändiga bestämmelser finns med.
Ta fram er bolagsordning idag
I vår avtalstjänst kan du ta fram de avtal och juridiska dokument du behöver, helt på egen hand. Du blir guidad genom varje steg så att det blir så enkelt som möjligt för dig att ta fram de dokument du behöver för en mindre kostnad. Vill du däremot få hjälp är det bara att du mejlar eller ringer oss, så får du hjälp av våra jurister.
Vanliga frågor om bolagsordning
Är det möjligt att ändra bolagsordningen efter att den har registrerats?
Ja, ni kan ändra den, men ni måste besluta om alla ändringar på en bolagsstämma och sedan registrera den på nytt hos Bolagsverket för att de ska vara giltiga.
Vad händer om vi inte följer bolagsordningen?
Att inte följa bolagsordningen kan leda till rättsliga tvister och andra problem för bolaget. Det är därför viktigt att bolagsordningen är tydlig och att alla delägare är medvetna om dess innehåll.
Behöver alla bolag en bolagsordning?
Ja, alla aktiebolag är enligt lag skyldiga att ha en bolagsordning, och den måste vara registrerad hos Bolagsverket.