Nu blir det lättare att ansöka om svenskt medborgarskap för barn

av

Anuta Sjunghamn
Familj som leker med barn på lekplats i artikel om ansök om svensk medborgarskap för barn

Den 12 september 2024 kom ett beslut från Migrationsöverdomstolen (MiÖD) i ett viktigt ärende som handlade om barns möjlighet att bli svenska medborgare tillsammans med en förälder. Deras avgörande är väldigt viktigt för föräldrar som vill ansöka om svenskt medborgarskap för barn. MiÖD förtydligar nämligen att barn inte ska behöva ha permanent uppehållstillstånd för att få svenskt medborgarskap när föräldern får det. Istället ska barnets band till föräldern och vad som är bäst för barnet vara i centrum. Det innebär att när en förälder blir svensk medborgare, kan även hens barn få svenskt medborgarskap. Det gäller även om barnet inte har permanent uppehållstillstånd.

Bakgrunden till fallet

Fallet handlade om en treårig flicka vars mamma ansökte om svenskt medborgarskap och samtidigt bad att hennes treåriga dotter också skulle få medborgarskap. Flickan är född i Sverige och har bott här med båda sina föräldrar, som har gemensam vårdnad. Trots det fick mamman svenskt medborgarskap medan Migrationsverket nekade flickan det. Migrationsverket menade att flickan inte hade rätt till medborgarskap eftersom hon inte hade permanent uppehållstillstånd. Enligt de fanns det heller ingen anledning att göra ett undantag. De menade att permanent uppehållstillstånd är ett krav vid ansökan om medborgarskap, och att dottern helt enkelt inte uppfyllde kraven.

Migrationsöverdomstolens beslut

MiÖD fastställde att det viktigaste när Migrationsverket beslutar om ett barn ska få medborgarskap är barnets band till föräldern, inte om barnet har permanent uppehållstillstånd. Domstolen betonade också att lagen om svenskt medborgarskap inte ställer krav på permanent uppehållstillstånd för barn som följer med en förälder i processen att bli svensk medborgare. I det här fallet tyckte MiÖD att flickan hade en stark koppling till sina föräldrar, och att det därför var viktigare än kravet på permanent uppehållstillstånd.

MiÖD tog också hänsyn till barnets bästa och hur ett beslut om att neka barnet medborgarskap påverkade hennes livssituation och relationen till föräldrarna. Eftersom flickan var född i Sverige och bodde här med sina föräldrar, tyckte de att hon skulle få svenskt medborgarskap trots att hon inte hade permanent uppehållstillstånd.

Beslutet påverkar när du ska ansöka om svenskt medborgarskap för barn

Det här fallet förändrar hur Migrationsverket behandlar ansökan om medborgarskap när föräldrar vill att barn ska ingå i en ansökan. Tidigare har det varit väldigt strikt att barn måste ha permanent uppehållstillstånd för att få medborgarskap. Men i samband med det här beslutet kommer fler barn kunna få medborgarskap tillsammans med sina föräldrar. Vem barnet bor med och barnets relation till föräldern som gör ansökan kommer i stället att vara mycket viktigare. Därför kommer det förhoppningsvis att bli lättare för barn att få svenskt medborgarskap när föräldern blir beviljad medborgarskapet. Det gäller särskilt när det är tydligt att barnet har en stark koppling till Sverige och till föräldern.

Barnets bästa i fokus när du ska ansöka om svenskt medborgarskap för barn

Tack vare det här fallet finns det nu en regel som kan styra barns möjlighet till svenskt medborgarskap. Barnets bästa ska vara det viktigaste och andra krav, som permanent uppehållstillstånd, får inte vara avgörande. Det gör att beslut om medborgarskap kan vara mer flexibla och rättvisa. I stället kan hänsyn till hur ett beslut påverkar barnets liv och framtid få stå i centrum.

Behöver du juridisk hjälp?

Mejla oss: info@kliently.se

Ring oss: 08-410 05 220

Boka tid i appen Kliently