Få hjälp i frågor och ärenden kring LPT
Lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT) är en svensk lag som reglerar vård av personer med allvarliga psykiska störningar som inte själva söker den vård de behöver. Syftet är att säkerställa att personerna får den vård och behandling de behöver, både för deras egen och samhällets säkerhet.
LPT kräver inte medgivande så länge personen har en allvarlig psykisk störning och är en fara för sig själv eller andra, eller om det finns allvarlig risk för personens hälsa om hen inte får vård. Tvångsvården sker på psykiatriska avdelningar eller särskilda vårdinrättningar.
När går det att tillämpa LPT?
Vid allvarlig psykisk störning
LPT går att använda för personer med allvarliga psykiska störningar, som exempelvis schizofreni, svår depression eller andra psykotiska tillstånd som kräver omedelbar vård.
Vid fara och vårdbehov
Tvångsvård enligt LPT blir aktuellt om personen riskerar att skada sig själv eller andra, eller om personens hälsa är allvarligt hotad utan vård. Det är en legitimerad läkare som behöver göra en sådan bedömning.
När frivillig vård inte räcker
LPT går bara att använda om den drabbade personen inte går med på frivillig vård. Frivillig vård ska alltid vara prioriterat när det är möjligt.
Hur går processen till?
- Läkarbedömning
En läkare gör en första bedömning av personens tillstånd. Om läkaren bedömer att tvångsvård är nödvändig gör en specialist inom psykiatri en djupare undersökning. - Intagningsbeslut
Om specialistläkaren bedömer att kriterierna för tvångsvård är uppfyllda fattar man ett intagningsbeslut. Därefter tar man in personen för vård på en psykiatrisk avdelning. - Vårdtid och omprövning
Tvångsvården fortsätter tills personen inte längre uppfyller kriterierna för LPT. Genom regelbundna omprövningar avgör man om tvångsvården ska fortsätta eller om det går att överväga frivillig vård i stället. - Överklagande
Personen har rätt att överklaga beslutet om tvångsvård. Då är det Förvaltningsrätten som prövar beslutet.
Vår hjälp vid LPT-ärenden
Rådgivning kring rättigheter och process
Vi förklarar vad LPT innebär och ger en översikt av dina eller din närståendes rättigheter under tvångsvården. Vi hjälper dig förstå lagstiftningen och vilka steg som gäller för beslut om fortsatt vård eller eventuell utskrivning.
Stöd vid överklagande
Om du vill överklaga ett beslut om tvångsvård enligt LPT hjälper vi dig genom att förbereda överklagandet och samla relevant dokumentation. Vi representerar också dig i domstolsförhandlingar för att säkerställa att dina rättigheter blir tillvaratagna.
Juridiskt biträde under vårdprocessen
För att säkerställa att allt sker på ett korrekt och rättvist sätt hjälper vi till som juridiskt stöd under hela LPT-processen, inklusive att kontakta vårdinstanser och vara ett stöd vid möten med behandlande läkare och vårdpersonal.
Kontakta oss idag
Behöver du hjälp i LPT-frågor? Hos oss kan du prata med en jurist redan idag om du snabbt behöver få svar på dina frågor. Eller så kan du kontakta oss för att anlita våra jurister när du behöver juridisk hjälp.
Vanliga frågor om LPT
Vad är LPT?
LPT är en lag som gör det möjligt att vårda personer med allvarliga psykiska störningar mot deras vilja, när de utgör en fara för sig själva eller andra, eller om deras hälsa är i allvarlig risk utan vård.
Hur länge kan man vara tvångsvårdad enligt LPT?
Tvångsvården pågår tills det personen inte längre uppfyller kriterierna för LPT. För att avgöra om tvångsvård är nödvändigt gör man regelbundna omprövningar för att bedöma om vården ska fortsätta eller om personen kan övergå till frivillig vård.
Kan man överklaga ett beslut om tvångsvård?
Ja, personen som är föremål för tvångsvård har rätt att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten. Då kan vi hjälpa till med att förbereda och genomföra överklagandet.