Har du frågor kring din pension?
Pensionen är en viktig del av livet som ger ekonomisk trygghet när du lämnar arbetslivet. För att få en god ekonomi som pensionär är det viktigt att förstå hur pensionssystemet fungerar och vilka val du kan göra för att maximera den. I Sverige består pensionen av olika delar. Tillsammans ger delarna dig en inkomst under dina år som pensionär. De viktigaste delarna är:
- Allmän pension
Det här är den del som staten administrerar och Pensionsmyndigheten betalar ut. Den allmänna pensionen baseras på din livsinkomst, det vill säga alla pensionsgrundande inkomster du har haft under ditt arbetsliv. Den består i sin tur av inkomstpension och premiepension. Du kan själv påverka premiepensionen genom att välja de fonder där du vill placera dina pengar. - Tjänstepension
Det här är den del som din arbetsgivare betalar in åt dig. Hur mycket tjänstepension du får beror på om du har ett kollektivavtal och i så fall vilket du har samt hur mycket din arbetsgivare betalar in. För de flesta som har en anställning är tjänstepensionen en viktig del av den totala pensionen. Om du har haft flera olika arbetsgivare under ditt liv kan du ha flera olika tjänstepensioner. - Privat pensionssparande
Det är är det du själv sparar utöver den allmänna pensionen och tjänstepensionen. Det finns olika sparformer du kan använda dig av. Exempelvis kan du spara i ett ISK (investeringssparkonto), kapitalförsäkringar eller andra sparformer som du själv väljer. Ett privat sparande kan ibland vara avgörande för att du ska få en högre månatlig utbetalning och kunna leva det liv du önskar som pensionär.
Då kan du ta ut den
Du kan börja ta ut din allmänna pension från och med att du fyller 62 år, men du har möjlighet att fortsätta arbeta längre och därmed öka din framtida pension. Ju längre du väntar, desto högre blir den månatliga utbetalningen. Tjänstepensionen och ditt privata pensionssparande kan du också ta ut vid olika åldrar, beroende på vad som gäller för just dina pensionsavtal.
Så påverkar du den
1. Arbetslivets längd
Ju längre du arbetar, desto högre blir din pension. Att jobba några extra år kan därför göra stor skillnad för totalen.
2. Löneutveckling
En högre lön under arbetslivet ger högre pensionsinbetalningar, vilket leder till en högre pension. Det är också viktigt att ha koll på att arbetsgivaren betalar in till din tjänstepension.
3. Pensionsval
Du kan själv påverka din premiepension genom att välja fonder där du vill placera dina pengar. Det är också viktigt att se över ditt privata pensionssparande och göra aktiva val för att maxa din pension.
4. Planera uttaget
Genom att planera när och hur du tar ut din pension kan du också maximera den. Därför kan det vara klokt att ta hjälp av en rådgivare för att hitta den bästa strategin för ditt pensionsuttag.
Vår hjälp med din pension
Juridisk rådgivning
Vi hjälper dig att förstå de juridiska aspekterna av din pension, inklusive regler och lagar som påverkar din allmänna pension, tjänstepension och eventuella privata pensionsavtal.
Pensionsplanering
Vi ger juridisk rådgivning om hur du kan planera ditt pensionsuttag enligt de lagar som finns, så att du gör medvetna och korrekta val som inte leder till dyra konsekvenser.
Granskning av pensionsavtal
Vi hjälper dig att granska dina pensionsavtal och säkerställer att dina rättigheter är skyddade samt att avtalen är korrekt utformade enligt lagen.
Kontakta oss idag
Har du frågor om din pension? Hos oss kan du prata med en jurist redan idag om du snabbt behöver få svar på dina frågor. Eller så kan du kontakta oss för att anlita våra jurister när du behöver juridisk hjälp.
Vanliga frågor om pension
Vad är allmän pension?
Det är den del av din pension som staten administrerar. Den är baserad på din livsinkomst.
Vad är tjänstepension?
Tjänstepension är den del av din pension som din arbetsgivare betalar in för dig enligt ditt kollektivavtal.
När kan jag börja ta ut min pension?
Du kan börja ta ut din allmänna pension från och med att du fyller 62 år, men du kan också välja att vänta och på så sätt få en högre månatlig utbetalning som pensionär.