Ta fram er aktiebok idag

När du startar ett aktiebolag är en av de första och viktigaste uppgifterna att upprätta en aktiebok. Det är ett dokument där ni registrerar alla uppgifter om företagets aktier och aktieägare. Den ger en tydlig överblick över fördelningen och värdet av bolagets aktier, och är ett viktigt verktyg för att säkerställa ordning och reda i bolagets aktiehantering.

Aktieboken är ett register som innehåller information om bolagets aktier och dess ägare. Den kan vara i både fysiskt och digitalt format, beroende på vad som passar företaget bäst. Det viktigaste är att ni håller den uppdaterad med korrekta uppgifter, särskilt när det sker förändringar i aktieinnehavet eller om nya aktieägare tillkommer.

Aktieboken är inte bara ett internt dokument för bolaget utan också en viktig källa till information för externa parter, som potentiella investerare, myndigheter och revisorer. Den fungerar som ett bevis på äganderätten till aktierna och går att använda för att säkerställa att rätt personer har rösträtt vid bolagsstämmor.

Punkter att ha med

I aktieboken ska följande uppgifter finnas med:

  • Antal aktier och deras typ
    Aktieboken ska tydligt specificera hur många aktier bolaget har utfärdat och vilken typ av aktier det handlar om. Det kan exempelvis vara A-aktier, B-aktier, C-aktier eller preferensaktier, som alla har olika rättigheter och skyldigheter kopplade till sig.
  • Aktieägarnas uppgifter
    Namn, personnummer eller organisationsnummer samt kontaktuppgifter till varje aktieägare.
  • Fördelning av aktier
    Hur aktierna är fördelade mellan de olika ägarna. Det inkluderar information om när aktierna är köpta eller sålda, samt om några aktier bytt ägare.
  • Röstvärde och andra rättigheter
    Information om aktiernas röstvärde och om de har några särskilda rättigheter, till exempel rätt till utdelning eller rätt att utse styrelseledamöter.

Olika aktietyper

I en aktiebok kan olika typer av aktier finnas med, och det är viktigt att dokumentera vilken typ av aktie varje ägare innehar. Några av de vanligaste aktietyperna är:

  • A- och B-aktier
    A-aktier ger ofta ett högre röstvärde vid bolagsstämmor, medan B-aktier kan ha ett lägre röstvärde men ofta är lättare att sälja och överlåta.
  • C- och D-aktier
    Dessa aktier kan ge andra rättigheter än röstvärde, exempelvis rätt att utse styrelseledamöter.
  • Stamaktier och preferensaktier
    Stamaktier utgör grunden i aktiebolaget, medan preferensaktier ger ägaren förtur till utdelning och kan ha fasta utdelningsvillkor.

Varför är aktieboken viktig?

Aktieboken är ett viktigt verktyg för att hålla ordning på vilka som är aktieägare i bolaget och hur många aktier de äger. Den hjälper till att undvika konflikter och missförstånd kring äganderätten till aktierna och är nödvändig vid beslut som rör bolaget, till exempel vid bolagsstämmor där röstning sker baserat på aktieinnehav.

Vår hjälp med er aktiebok

Juridisk rådgivning
Vi erbjuder rådgivning kring hur du bäst upprättar och underhåller din aktiebok, oavsett om den är i fysiskt eller digitalt format.

Upprättande av aktiebok
Hos oss kan du ta fram en aktiebok på egen hand, direkt i vår avtalstjänst. Du kan också be oss ta fram aktieboken åt dig. Vi ser till att den är korrekt, uppdaterad och att den också innehåller all nödvändig information om dina aktier och aktieägare.

Granskning av aktiebok
Vi granskar din aktiebok om du redan har den. På det sättet säkerställer vi att den uppfyller alla krav och att alla viktiga uppgifter står med.

Ta fram er aktiebok idag

I vår avtalstjänst kan du ta fram de avtal och juridiska dokument du behöver, helt på egen hand. Du blir guidad genom varje steg så att det blir så enkelt som möjligt för dig att ta fram de dokument du behöver för en mindre kostnad. Vill du däremot få hjälp är det bara att du mejlar eller ringer oss, så får du hjälp av våra jurister.

Vanliga frågor om aktiebok

Måste vi ha en aktiebok?
Ja, i Sverige är det lag på att alla aktiebolag har en. Där ska alla aktier och aktieägare vara registrerade.

Vad händer om vi inte uppdaterar aktieboken?
Om ni inte håller aktieboken uppdaterad kan det leda till juridiska problem, särskilt om det uppstår tvister kring aktieägandet.

Kan vi föra aktieboken digitalt?
Ja, ni kan föra den i både fysiskt och digitalt format. Det viktigaste är att den är uppdaterad och innehåller alla nödvändiga uppgifter.

Juristerna har ordet

Kliently lanserar företagsabonnemang för juridisk hjälp

Legaltech-bolaget Kliently lanserar nu abonnemang för företag som behöver ett juridiskt bollplank, utan att de behöver anlita en inhouse-jurist. Genom abonnemanget får företag tillgång till…

Läs mer

Funderar du på att köpa lagerbolag?

Ett lagerbolag är ett färdigt och registrerat aktiebolag, som du kan köpa och använda direkt. Många entreprenörer väljer att köpa lagerbolag för att snabbt komma…

Läs mer

Se till att skydda ditt varumärke

Att bygga och upprätthålla ett starkt varumärke är avgörande för ett företags framgång och konkurrenskraft. Och genom att starkt varumärkesskydd ser du till att skydda…

Läs mer