Vad händer när någon har gjort en orosanmälan om ett barn?

Närbild på barns händer över barnets knä i artikel om orosanmälan.

När socialtjänsten får in en orosanmälan kring ett barn kan det väcka många känslor och frågor hos de berörda föräldrarna. Vad innebär det för dig som förälder? Hur påverkar det ditt barn? Och hur ser processen ut när en orosanmälan har kommit in?

En orosanmälan är en anmälan till socialtjänsten där någon uttrycker oro för att ett barn inte har det bra. Vem som helst kan göra en orosanmälan – en granne, lärare, släkting eller vårdgivare. Anledningen kan vara allt från misstanke om missbruk eller våld i hemmet, till att barnet verkar vara försummat eller inte får den omsorg barnet behöver. För myndigheter och andra yrkesverksamma som ofta kommer i kontakt med barn i sitt arbete, som skol- och sjukvårdspersonal, finns dessutom en skyldighet att anmäla om de misstänker att ett barn far illa.

Så ser processen ut vid en orosanmälan om ett barn

När en orosanmälan har kommit in till socialtjänsten är deras första steg att bedöma om de behöver göra en utredning. Bedömningen sker ofta snabbt och kan innebära att socialtjänsten kontaktar föräldrarna för att få deras syn på situationen. De kan också behöva samla in mer information från exempelvis skolan, sjukvården eller andra som har insikt i barnets vardag. Syftet är att få en helhetsbild av barnets vardag och avgöra om de behöver göra en mer djupgående utredning.

Om socialtjänsten beslutar att inleda en utredning efter en orosanmälan, gör de det för att bedöma om barnet behöver extra stöd eller skydd. Under utredningen kommer socialtjänsten att prata med både barnet och föräldrarna. Ibland kan de också prata med andra personer som kan ha relevant information. Socialtjänstens främsta mål är att säkerställa barnets bästa. En utredning kan därför leda till olika typer av stödinsatser, som familjestöd eller annan hjälp som stärker familjesituationen. I vissa allvarliga fall kan socialtjänsten också välja att placera barnet i ett annat hem. Däremot är det viktigt att komma ihåg att de gör det när det inte finns andra sätt att skydda barnet.

Vad kan du göra som förälder?

Som förälder är det naturligt att känna oro och osäkerhet när någon gör en orosanmälan. Det kan kännas både hotfullt och påfrestande, särskilt om du inte förstår varför någon har gjort en anmälan. Därför är det viktigt att du bemöter situationen med öppenhet och att du samarbetar med socialtjänsten. Genom att aktivt delta i utredningen och kommunicera öppet med socialtjänsten säkerställer du att hela bilden av barnets vardag kommer fram. Det är också viktigt att komma ihåg att du som förälder har rätt att få stöd och rådgivning genom hela processen. Om du känner dig osäker eller orättvist behandlad, kan det också vara bra att ta hjälp av en jurist för att få vägledning och stöd.

Behöver du juridisk hjälp?

Mejla oss: info@kliently.se

Ring oss: 08-410 05 220

Boka tid med en jurist idag

Utöver att samarbeta med socialtjänsten vid en orosanmälan, finns det också praktiska steg som kan hjälpa dig hantera situationen:

  • Dokumentera all kommunikation och alla möten med socialtjänsten noggrant. Det kan vara värdefullt om det uppstår oklarheter längre fram i processen.
  • Reflektera över den oro som anmälan har väckt. Finns det något i familjesituationen som ni kan förbättra eller förändra för att stärka barnets välmående?
  • Visa att du är villig att ta till dig av socialtjänstens råd och rekommendationer. Det kan hjälpa er att lösa situationen på ett bra sätt.

I slutändan är det viktigt att komma ihåg att en orosanmälan, även om det känns skrämmande, är ett verktyg som finns till för att skydda barnet och stötta familjen. Syftet är alltid att se efter barnets bästa, inte att kritisera dig som förälder. Genom att samarbeta med socialtjänsten och söka det stöd du behöver, kan du bidra till att hitta bra lösningar för ditt barn och familjens framtid.