Vad är skillnaden mellan ett enskilt och allmänt åtal?

åtal
Fotograf: Johan Gunseus

I Sverige finns två huvudsakliga sätt att väcka åtal mot någon som begått ett brott. De olika begreppen har olika syften, regler och processer.

Allmänt åtal – samhällets ansvar

Här är det en åklagare som väcker åtal för samhällets räkning. Det här gäller för de allra flesta brotten, såsom våld, stöld, bedrägeri och narkotikabrott.

  • Åklagaren bedömer bevisningen och beslutar om det finns tillräckliga skäl för åtal.
  • Om det finns tillräckliga bevis – och det finns ett allmänt intresse – är åklagaren skyldig att göra det.
  • Åklagaren leder processen och brottsoffret är målsägande i rättegången.

Enskilt åtal – när brottsoffret själv agerar

Brottsoffret kan själv lämna in en stämningsansökan till tingsrätten vid exempelvis ärekränkningsbrott som förtal och förolämpning. Ett enskilt åtal kan också ske när åklagaren beslutar att lägga ner ett ärende, men brottsoffret vill ta det vidare.

Men i vissa undantagsfall kan åklagaren ändå gå in och bestämma att ta upp ett ärende i rätten. Det gäller om brottet är särskilt allvarligt eller om det finns ett starkt samhällsintresse. Eftersom det då är åklagaren som agerar, räknas det som allmänt – även om brottet annars brukar hanteras som ett enskilt.

Om du väcker ett enskilt åtal så ansvarar du för att samla bevis, kalla vittnen och ansöka om officiellt stämningsbeslut. Du måste dessutom betala en avgift och kan bli skyldig att betala motpartens rättegångskostnader om du förlorar i rätten.

Enskilda åtal är mindre vanlig och kan vara både juridiskt och ekonomiskt krävande. Därför väljer många att ta hjälp av en jurist vid sådana ärenden. Det är viktigt att förstå skillnaderna och hur processen går till, särskilt om du själv har blivit utsatt för ett brott där åklagaren inte går vidare med åtalet.

Vad skiljer åtalstyperna åt?

EgenskapAllmänt åtalEnskilt åtal
Initieras och drivs avÅklagareBrottsoffer (målsägande)
Vanligaste brottstyperVålds-, narkotikabrott etc.Ärekränkning, förtal, förolämpning
KostnadIngen för brottsoffretAvgift + risk för motpartens kostnader

Behöver du juridisk hjälp?

Vi har flera jurister som kan hjälpa dig inom det här området. Boka en tid med någon av dem i appen Kliently, eller kontakta oss för att anlita en av juristerna. Vi rekommenderar: Sofia Hollström

Mejla oss: info@kliently.se

Boka tid med en jurist idag