De vanligaste brotten i Sverige under första hälften av 2024

av

Daniel Gobraeel
Trasig trägubbe med graf ovanför i artikel om de vanligaste brotten i Sverige.

Brottsförebyggande rådet (Brå) har släppt statistik kring de vanligaste brotten i Sverige under första hälften av 2024. De har också jämfört siffrorna med siffror från första halvåret 2023. I statistiken går det redan att se några tydliga ökningar och minskningar bland de anmälda brotten. Statistiken visar på en blandad utveckling där vissa brottstyper, särskilt de som är kopplade till narkotika och skadegörelse, ökar medan traditionella brott som stöld och tillgrepp minskar.

Den största ökningen bland de vanligaste brotten i Sverige har skett bland narkotikabrotten. Där står innehav av narkotika för en stor del av ökningen med över 10 000 fler anmälda brott jämfört med samma period 2023. Även skadegörelsebrott har ökat rejält. Då är det särskilt klotter mot kollektivtrafik och skadegörelse riktad mot statliga och kommunala byggnader som har ökat. De brotten har bidragit till ett stort antal nya anmälningar.

Antalet anmälda stöld- och tillgreppsbrott minskade kraftigt under första hälften 2024. Totalt anmäldes cirka 170 000 brott inom den här kategorin, vilket är 7% färre än året innan. Mest minskade stöld från fordon med nästan 7 500 färre anmälningar.

Bland de vanligaste brotten i Sverige ökade våldtäktsbrott mot pojkar och unga män

Brott mot person, vilket inkluderar våldsbrott som misshandel och våldtäkt, har ökat med 4 % 2024 jämfört med första halvåret 2023. Anmälda misshandelsbrott mot både kvinnor och män i åldern 18 år och äldre ökade något. Samtidigt ligger det totala antalet anmälda våldtäktsbrott på ungefär samma nivå som året innan. Men trots det finns det betydande skillnader inom vissa specifika grupper:

  • Våldtäkter mot vuxna: Antalet anmälda våldtäkter mot kvinnor i åldern 18 år och äldre ökade med 1%, medan våldtäktsbrott mot män i samma åldersgrupp ökade markant med 18%.
  • Våldtäkter mot barn och unga: Anmälningarna om våldtäkter mot barn under 18 år minskade totalt sett med 2%. Samtidigt ökade antalet anmälda våldtäkter mot pojkar och unga män i åldersgruppen 15–17 år med hela 37%.

Statistiken kring de vanligaste brotten i Sverige under första hälften av 2024 visar på en väldigt komplex utveckling. Särskilt när det gäller den kraftiga ökningen av anmälda våldtäkter mot pojkar och unga män. Ökningen kan bero på att det numera är mer accepterat för killar att gå ut med att de har blivit utsatta för sexuellt våld. Ökningen kan också bero på att det har kommit in flera anmälningar för ett och samma brott. Därför är det svårt att dra en slutsats kring varför vissa brott har kraftigt ökat medan andra har kraftigt minskat.

Behöver du juridisk hjälp?

Mejla oss: info@kliently.se

Ring oss: 08-410 05 220

Boka tid i appen Kliently

Ladda ner appen Kliently och få hjälp redan idag