4 sätt att deklarera dödsbo digitalt

deklarera dödsbo digitalt

När en närstående har avlidit behöver du deklarera dödsboets inkomster för det aktuella året. Hos Skatteverket kan du deklarera dödsbo digitalt. Det är viktigt att du gör det i tid, och att du har koll på vad som gäller vid enetuell skatteåterbäring eller kvarskatt.

Deklarera dödsbo digitalt genom e‑tjänst

Skatteverkets e-tjänst ger dig störst möjlighet att ändra och justera i dödsboets deklaration. När du ska deklarera för ett dödsbo får du vanligtvis koder som du kan använda för att komma åt deklarationen. Om du inte har fått koder kan du i stället ansöka om att bli deklarationsombud.

Det enklaste sättet att bli deklarationsombud är genom att fylla i en ansökan direkt på Skatteverkets hemsida. När din ansökan är godkänd loggar du bara in med din e-legitimation för att komma åt deklarationen.

Deklarera i Skatteverkets app

I Skatteverkets egna app kan du också deklarera. Även då loggar du in med din e-legitimation eller med dödsboets koder. Appen finns att ladda ner både för Android och iOS och är bra om deklarationen är enkel och du inte behöver göra särskilt många ändringar i den.

Om dödsboets deklaration är komplicerad, eller om du behöver göra vissa ändringar, kan du behöva använda e-tjänsten i stället för appen.

Deklarera dödsbo digitalt via SMS

Om du inte kommer göra några ändringar i deklarationen kan du också deklarera genom att skicka ett SMS med dödsboets personnummer eller dödsbonummer och underskriftskod till 71144. Du kommer att få en kvittens inom cirka tio minuter så du kan vara säker på att du har gjort rätt.

För att kunna deklarera via SMS måste du ha ett svenskt mobilabonnemang.

Deklarera genom telefonsamtal

Du kan också ringa Skatteverkets deklarationstelefon och godkänna deklarationen. Även i det här fallet kan du bara godkänna deklarationen, du kan alltså inte göra några ändringar i den. När du har godkänt deklarationen kommer ett automatiskt inspelat bekräftelsemeddelande spelas upp så du kan vara säker på att deklarationen är inskickad.

Skatteåterbäring eller kvarskatt

Efter deklarationen får dödsboet ett slutskattebesked. Där står det om det finns skatt att få tillbaka eller om dödsboet behöver betala in mer skatt.

Skatteåterbäring

Om dödsboet har skatt att få tillbaka blir pengarna utbetalda till det konto som är registrerat hos Skatteverket. Finns inget konto registrerat, skickar Skatteverket istället en utbetalningsavi till dödsboets adress.

Det går inte att registrera ett bankkonto som tillhör en dödsbodelägare. Och har dödsboet redan fått ett dödsbonummer kan du inte längre registrera ett bankkonto. I vissa fall kan Skatteverket däremot göra en utbetalning till ett aktivt konto i dödsboets namn. För det behöver dem ett bankintyg och en skriftlig begäran som är undertecknad av alla dödsbodelägare.

Kvarskatt

Om det finns skatt kvar att betala efter att ni har deklarerat dödsboet digitalt använder ni de tillgångar som finns i dödsboet för att betala in skatten. Det är först efter att kvarskatten är betald som ni kan dela upp resten av tillgångarna mellan dödsbodelägarna.

Om det inte finns några tillgångar för att betala in eventuell kvarskatt behöver dödsbodelägarna vanligtvis inte betala det ur egen ficka. I stället förs skatten över som skuld till Kronofogden, för att sen skrivas av efter fem år.

Viktigt att komma ihåg

  • Alla delägare i dödsboet måste godkänna att deklarationen skickas in.
  • Du ska alltid få kvittens när deklarationen är inskickad, oavsett hur du skickar in den.
  • När deklarationen är inskickad är det slutskattebeskedet som reglera återbäring eller kvarskatt.

Behöver du juridisk hjälp?

Vi har flera jurister som kan hjälpa dig inom det här området. Boka en tid med någon av dem i appen Kliently, eller kontakta oss för att anlita en av juristerna. Vi rekommenderar: Marie-Louise Silfwerax,
Samir Baraka

Mejla oss: info@kliently.se

Boka tid med en jurist idag