Få juridisk hjälp i trafikbrott

I trafiken finns en mängd olika brott, eller överträdelser, du kan begå. Det kan exempelvis handla om mindre överträdelser som fortkörning, eller allvarligare brott som rattfylleri och vårdslöshet i trafik. Trafikbrott har inte bara juridiska konsekvenser, utan kan också leda till att du förlorar ditt körkort och att ditt försäkringsskydd blir påverkat.

Överträdelser i trafiken regleras av trafiklagar och andra relevanta författningar. Syftet med lagarna är att säkerställa att det är tryggt och säkert i trafiken, både för de som är i trafiken och de som befinner sig runtomkring.

Vanliga typer av trafikbrott

Fortkörning
Precis som det låter handlar fortkörning om att du kör snabbare än den tillåtna hastigheten. Straffet för fortkörning varierar beroende på hur mycket snabbare du har kört. Du kan få allt från böter, varning till ett indraget körkort.

Rattfylleri
Om du kör ett motorfordon och är påverkad av alkohol eller droger kan du åka fast för rattfylleri. Gränsen för rattfylleri är 0,2 promille alkohol i blodet. Rattfylleri är ett trafikbrott som kan leda till böter, fängelse och indraget körkort.

Vårdslöshet i trafik
Om du kör på ett sätt som inte visar på hänsyn, omsorg och varsamhet i trafiken kan du åka fast för vårdslöshet i trafiken. Det kan exempelvis handla om att du kör om andra fordon på ett riskabelt sätt, att du kör väldigt aggressivt eller att du riskerar trafiksäkerheten för dig själv och andra.

Körning utan körkort
I Sverige får du inte köra utan ett giltigt körkort. Det är ett allvarligt brott som kan leda till böter, fängelse och att du får förlängd spärrtid för att få ett körkort.

Trafikolyckor
Om du orsakar en trafikolycka kan du hållas ansvarig för eventuella skador på människor och/eller egendom. Om du orsakar en trafikolycka är det därför viktigt att du alltid stannar kvar vid olycksplatsen och hjälper till så gott du kan.

Konsekvenser av brotten

Juridiska konsekvenser
Beroende på hur allvarligt trafikbrottet är kan brottet leda till böter, fängelse, villkorlig dom och samhällstjänst. I trafiken är det särskilt viktigt att vara medveten om att många trafikbrott kan få långtgående konsekvenser både för ditt liv och din frihet.

Indraget körkort
Vid många trafikbrott kan du få ditt körkort indraget under en viss period. Och för att få tillbaka körkortet kan du därefter behöva gå igenom körkortsutbildning och körprov på nytt.

Försäkringskonsekvenser
Trafikbrott påverkar också ofta din bilförsäkring. Vid trafikbrott kan försäkringsbolag nämligen välja att höja dina premier så din försäkring blir dyrare. Och i vissa fall kan de också säga upp din försäkring om du har blivit dömd för ett allvarligt trafikbrott.

Vår hjälp vid trafikbrott

Rådgivning
Vi ger dig råd om dina rättigheter och skyldigheter vid trafikbrott. Vi hjälper dig också att förstå de juridiska processerna och vilka konsekvenserna kan bli.

Försvar vid trafikbrott
Om du är misstänkt för ett trafikbrott kan vi representera dig och försvara dig i domstol. Vi ser också till att du får en rättvis prövning och hjälper dig att presentera din sida av saken.

Överklagande av beslut
Om du har fått en dom eller ett beslut som du anser är felaktigt, hjälper vi dig att överklaga. Då ser vi till att din överklagan är korrekt och välgrundad för att maximera dina chanser till framgång.

Kontakta oss idag

Behöver du hjälp med trafikfrågor? Hos oss kan du prata med en jurist redan idag om du snabbt behöver få svar på dina frågor. Eller så kan du kontakta oss för att anlita våra jurister när du behöver juridisk hjälp.

Vanliga frågor om trafikbrott

Vad är ett trafikbrott?
Trafikbrott är de överträdelser du kan begå medan du kör ett motorfordon på väg. Exempelvis kan det handla om fortkörning, rattfylleri och vårdslöshet i trafik.

Vilka är konsekvenserna av att begå ett trafikbrott?
Konsekvenserna skiljer sig mellan de olika trafikbrotten. Beroende på vad det är för brott kan det leda till böter, indraget körkort, dyrare försäkringar och till och med fängelse.

Hur kan jag få hjälp om jag är misstänkt för ett trafikbrott?
Vi ger dig juridisk rådgivning, försvarar dig i domstol och hjälper dig att överklaga beslut om du tycker domen är felaktig.

Juristerna har ordet

De 12 vanligaste brotten i Sverige – och vad de ger för straff

Brottsligheten i Sverige är ett ständigt debatterat ämne som väcker starka känslor och stort intresse hos allmänheten. Varje år rapporteras tiotusentals brott i landet, och…

Läs mer

Ett urval av årets nya lagar som påverkar främst privatpersoner

Det nya året innebär både en del skatteförändringar, skärpta straff och helt nya lagar. Vi går igenom några av de förändringar som påverkar privatpersoner som…

Läs mer