Vi hjälper dig med arvskifte
Arvskifte är den process där man fördelar en avlidens tillgångar mellan arvingarna. Det är viktigt att arvskiftet följer de lagar som finns och att det respekterar de önskemål som finns i eventuella testamenten. Genom att låta en jurist hjälpa med processen, kan du säkerställa att arvskiftet sker på ett rättvist och smidigt sätt, och att alla arvingar får den del av arvet de har rätt till.
Innan ni kan genomföra arvskiftet måste ni ta fram en bouppteckning som Skatteverket ska godkänna. Där sammanställer ni alla tillgångar och skulder den avlidne hade. Om det finns skulder ska de betalas av. Om arvingarna sedan är överens om hur arvet ska fördelas, skriver ni ett arvsavtal. I avtalet anger ni hur ni delar tillgångarna. Därefter ska alla arvingar underteckna avtalet.
När ni är klara med arvsavtalet är det dags att börja fördela tillgångarna. När det gäller tillgångar som fastigheter, värdepapper och liknande är det viktigt att tillgångarna förs över på korrekt sätt till arvingarna. Exempelvis kräver vissa tillgångar, som exempelvis fastigheter och värdepapper, att ni registrerar förändringen av ägare. Annars är risken att ni hamnar i ekonomisk och/eller juridisk knipa framöver.
Vår hjälp vid arvskifte
Rådgivning
Vi hjälper dig att förstå hur arvskiftet fungerar och vilka steg ni behöver ta. Dessutom ger vi råd om hur ni kan komma överens om fördelningen och vad ni behöver dokumentera.
Arvsavtal
Vi hjälper er att upprätta ett arvsavtal som är rättvist och följer lagens krav. Vi ser också till att alla arvingar förstår innehållet och är överens om fördelningen.
Fördelning och registrering
Vi hjälper till vid fördelningen av tillgångarna och också med att registrera tillgångar på rätt sätt hos myndigheter och institutioner. Därför kan ni vara säkra på att allt går rätt till.
Kontakta oss idag
Behöver du hjälp med arvskifte? Hos oss kan du prata med en jurist redan idag om du snabbt behöver få svar på dina frågor. Eller så kan du kontakta oss för att anlita våra jurister när du behöver juridisk hjälp.
Vanliga frågor om arvskifte
Vad händer om vi inte är överens om fördelningen?
Om ni inte kan komma överens om hur ni ska fördela arvet kan ni behöva ta hjälp av en medlare eller gå till domstol. En medlare kan vara en jurist som både hjälper med medlingen och med den övergripande processen.
Måste vi ha ett skriftligt avtal?
Ja, ett skriftligt arvsavtal är viktigt för att säkerställa att alla arvingar är överens och för att undvika framtida tvister. Det är också nödvändigt för att kunna registrera fördelningen av vissa tillgångar.
Hur lång tid tar arvskiftet?
Hur lång tid det tar beror på vad det finns för ägodelar, om det är komplicerade tillgångar, och om det finns några tvister mellan arvingarna. Men genom att ha en medlare med i processen kan ni göra den både snabbare och smidigare.