Skicka in begäran om att avgöra ärende

Att få sitt ärende avgjort av Migrationsverket kan ofta ta lång tid, ibland längre än ett år. Då kan du testa att få ett snabbare beslut genom att skicka in en begäran om att Migrationsverket ska avgöra ditt ärende. Det är ett sätt att skynda på processen och få ett snabbare besked.

När du skickar in en begäran om att Migrationsverket ska avgöra ditt ärende måste de ge dig besked inom fyra veckor. Antingen kommer de då bevilja eller ge avslag på din ansökan. Eller så kan de avslå din begäran. Det betyder helt enkelt att du inte kommer att få ett snabbare beslut på din ansökan. Och då måste du acceptera deras vanliga handläggningstider i väntan på besked i din ansökan.

Hur gör du en begäran om att avgöra ärende?

En begäran om att avgöra i ett ärende behöver du göra skriftligen. Migrationsverket har en särskild blankett du kan fylla i och skicka in till dem. En sån begäran kan du skicka in som tidigast sex månader efter att du har skickat in din ursprungliga ansökan hos Migrationsverket. Och då kan du bara göra en sån begäran en gång. Därför är det viktigt att du säkerställer att du skickar in precis all nödvändig information för att Migrationsverket ska kunna fatta ett rimligt beslut.

Vilken information är viktig att skicka med?

Vad för information som är viktig att skicka med i en ansökan till Migrationsverket skiljer sig från ärende till ärende. Men innan du gör en begäran om att de ska avgöra ditt ärende behöver du säkerställa att du har skickat med allt som är av värde i ditt fall. Du ska såklart skicka den information Migrationsverket ber dig om. Men det kan också finnas andra uppgifter som kan vara till fördel i ditt ärende.

Ett enkelt sätt att få en fingervisning om vad du bör skicka med är genom att prata med en jurist som har arbetat mycket med just migrationsfrågor. Då kan juristen använda sig av sin erfarenhet och expertis för att ge dig råd kring vilken typ av information som Migrationsverket brukar värdesätta. Och då kan du skicka in en begäran om att avgöra ditt ärende och veta att du har gjort allt du kan för att öka dina chanser till beviljad ansökan.

Vår hjälp vid begäran om att avgöra ärende

Rådgivning
Vi ger råd om hur du bäst förbereder din begäran om att Migrationsverket ska avgöra ditt ärende. Vi hjälper dig också att förstå vilka dokument och uppgifter som är viktiga att inkludera.

Dokumentation och ansökan
Vi hjälper dig att samla in och sammanställa all nödvändig information och dokumentation. Vi ser till att din begäran är korrekt ifylld och komplett, så att du har bästa möjliga förutsättningar att få ditt ärende avgjort.

Representation
Om Migrationsverket avslår din begäran hjälper vi dig att förstå beslutet och ger råd om hur du kan gå vidare. Vi representerar dig genom hela processen och ser till att dina rättigheter skyddas.

Kontakta oss idag

Behöver du hjälp i migrationsfrågor? Hos oss kan du prata med en jurist redan idag om du snabbt behöver få svar på dina frågor. Eller så kan du kontakta oss för att anlita våra jurister när du behöver juridisk hjälp.

Vanliga frågor om att begära att avgöra ärende

Vad är en begäran om att avgöra ärende?
En begäran om att avgöra ärende är en skriftlig begäran till Migrationsverket att de ska fatta ett beslut i ditt ärende inom fyra veckor.

När kan jag göra en sådan begäran?
Du kan skicka in en begäran om att avgöra ditt ärende tidigast sex månader efter att du har skickat in din ursprungliga ansökan. Du kan bara göra en sådan begäran en gång.

Vad händer om Migrationsverket avslår min begäran?
Om Migrationsverket avslår din begäran, innebär det att du inte får ett snabbare beslut och måste acceptera deras vanliga handläggningstider.

Juristerna har ordet

Så många fick uppehållstillstånd i Sverige 2023

Många söker sig till Sverige från andra länder. Sverige är en central plats både för människor som söker arbete, vill studera och vill återförenas med…

Läs mer

Vad krävs för att få visum i Sverige?

Den som vill besöka Sverige från ett land utanför Schengenområdet kan behöva ansöka om och få godkänt visum innan resan. Visum behöver du om du…

Läs mer