Behöver ni hjälp med ert årsstämmoprotokoll?

Årsstämmoprotokollet är ett formellt dokument där ni sammanfattar besluten ni fattar under årsstämman. Protokollet behöver ni oavsett om ni har ett bolag eller en ekonomisk förening. Det ska sedan vara tillgängligt för aktieägare, medlemmar och även andra intressenter. Det är viktigt att protokollet är tydligt och korrekt skrivet för att undvika framtida tvister och för att säkerställa att alla formella krav är uppfyllda enligt lag.

Viktiga punkter

Ett årsstämmoprotokoll bör innehålla:

  • Datum och plats
    Det är viktigt att tydligt ange när årsstämman ägde rum.
  • Närvarande och frånvarande
    Årsstämmoprotokollet bör innehålla en lista över de som närvarade vid stämman och de som var frånvarande samt varför.
  • Val av mötesordförande och protokollförare
    Årsstämman inleds med att välja en mötesordförande och en protokollförare. Vilka ni väljer ska ni dokumentera i protokollet.
  • Fastställande av dagordning
    Årsstämmoprotokollet ska innehålla den dagordning som årsstämman godkände och också de punkter ni diskuterade och beslutade kring.
  • Beslutspunkter
    Varje beslut ni fattar under stämman, som exempelvis godkännande av årsredovisning, utdelning av vinst, val av styrelse och revisorer, samt ansvarsfrihet för styrelsen, ska ni dokumentera i detalj.
  • Röstningsresultat
    Om ni genomförde några omröstningar under stämman bör resultatet av varje omröstning tydligt anges i protokollet.
  • Avslutning
    Ni kan avsluta protokollet med en notering om när ni avslutade mötet och om det finns några eventuella kvarstående frågor som ni ska ta upp vid nästa möte.

Vem är ansvarig för att upprätta det?

Det är mötesordföranden och protokollföraren som ansvarar för att upprätta och underteckna årsstämmoprotokollet. En eller flera justeringspersoner som årsstämman väljer ska också justera protokollet. Justeringspersonernas ska säkerställa att protokollet korrekt återger de beslut ni fattade under mötet.

Vår hjälp med årsstämmoprotokoll

Rådgivning och vägledning
Vi erbjuder rådgivning och vägledning för att säkerställa att ert årsstämmoprotokoll uppfyller alla lagkrav och är korrekt utformat. Vi ger också råd om hur ni bäst strukturerar årsstämman för att undvika missförstånd och problem längre fram.

Upprättande av årsstämmoprotokoll
Vi hjälper er att upprätta ett formellt och juridiskt korrekt årsstämmoprotokoll som dokumenterar alla viktiga beslut som ni fattar under mötet. Vi ser till att alla nödvändiga delar är inkluderade och att protokollet är tydligt och välstrukturerat.

Granskning av protokoll
Om ni redan har ett årsstämmoprotokoll kan vi granska det för att säkerställa att det är korrekt och uppfyller alla lagkrav. Vi hjälper er också att justera protokollet om ni vill det.

Ta fram ett årsstämmoprotokoll idag

I vår avtalstjänst kan du ta fram de avtal och juridiska dokument du behöver, helt på egen hand. Du blir guidad genom varje steg så att det blir så enkelt som möjligt för dig att ta fram de dokument du behöver för en mindre kostnad. Vill du däremot få hjälp är det bara att du mejlar eller ringer oss, så får du hjälp av våra jurister.

Vanliga frågor om årsstämmoprotokoll

Måste man upprätta ett årsstämmoprotokoll skriftligt?
Ja, enligt lag måste man upprätta ett årsstämmoprotokoll skriftligt och som sedan undertecknas av mötesordföranden, protokollföraren och justeringspersonerna.

Vad händer om det uppstår en tvist kring ett årsstämmoprotokoll?
Om det uppstår en tvist kring ett årsstämmoprotokoll är det viktigt att dokumentet är tydligt och korrekt. Då kan ni använda det som bevis för vad ni beslutade om under årsstämman. Ett välformulerat protokoll minskar risken för missförstånd och rättsliga tvister.

Hur länge ska man bevara ett årsstämmoprotokoll?
Årsstämmoprotokollet bör ni bevara så länge er verksamhet existerar. I vissa fall kan ni även behöva arkivera protokollen under en längre tid för att uppfylla vissa lagkrav.