Behöver du hjälp med ekonomiskt bistånd och försörjningsstöd?

Att söka ekonomiskt bistånd, det som också kallas för försörjningsstöd, kan vara en viktig hjälp när ekonomin inte räcker till. Hos Kliently hjälper vi dig att navigera genom ansökningsprocessen och säkerställer att du får den hjälp du har rätt till.

För att ansöka om ekonomiskt bistånd behöver du vända dig till socialtjänsten i din kommun. Biståndet är ett stöd för dig som inte kan försörja dig och din familj på annat sätt. När du ansöker om ekonomiskt bistånd brukar processen se ut såhär:

  1. Första kontakten
    Du börjar med att kontakta socialtjänsten i din kommun. Då kommer du att få information om vad som krävs för att ansöka om ekonomiskt bistånd och vilka handlingar du behöver lämna in.
  2. Ansökan
    När du lämnar in din ansökan behöver du fylla i olika uppgifter om din ekonomiska situation, inkomster, och utgifter. Det är viktigt att du är noggrann och ger en korrekt bild av din ekonomi.
  3. Utredning
    Socialtjänsten kommer att göra en utredning av din ansökan. De gör då en bedömning om ditt behov av ekonomiskt bistånd. Bedömningen gör de baserat på din ekonomiska situation och de uppgifter du lämnat in.
  4. Beslut
    Efter utredningen fattar socialtjänsten ett beslut. Om du blir beviljad bistånd kommer du också att få veta hur mycket stöd du får och hur länge.

Vår hjälp under ansökningsprocessen

Rådgivning
Vi hjälper dig att förstå vilka rättigheter och möjligheter du har när det gäller ekonomiskt bistånd och försörjningsstöd. Vi kan ge råd om hur du bäst förbereder din ansökan och vilka handlingar du behöver.

Dokumentation och ansökan
Vi hjälper dig att fylla i din ansökan korrekt och ser till att alla nödvändiga dokument är med. På det sättet kan du vara säker på att din ansökan är komplett.

Förhandling och överklagande
Avslår socialtjänsten din ansökan kan vi hjälpa dig att förstå varför och vad du kan göra härnäst. Om du därefter vill överklaga beslutet hjälper vi dig med det och förhandlar med socialtjänsten åt dig.

Kontakta oss idag

Behöver du hjälp med ekonomiskt bistånd och försörjningsstöd? Hos oss kan du prata med en jurist redan idag om du snabbt behöver få svar på dina frågor. Eller så kan du kontakta oss för att anlita våra jurister när du behöver juridisk hjälp.

Vanliga frågor om ekonomiskt bistånd

Vem kan ansöka om ekonomiskt bistånd?
Alla som inte kan försörja sig själv eller sin familj har rätt att ansöka om ekonomiskt bistånd. Det gäller även om det bara är tillfälligt som du har sämre ekonomi.

Vad behöver jag lämna in med min ansökan?
Du behöver lämna in uppgifter om din nuvarande ekonomiska situation, det vill säga dina inkomster, utgifter, tillgångar och skulder. Socialtjänsten kan också be om att få andra dokument beroende på din situation.

Hur lång tid tar det att få besked?
Handläggningstiden för ekonomiskt bistånd varierar beroende på kommun och din specifika situation. För att undvika att det dröjer är det viktigt att du redan från början lämnar in alla nödvändiga handlingar.