Nytt försörjningskrav arbetstillstånd

försörjningskrav arbetstillstånd

Från den 17 juni 2025 gäller ett nytt försörjningskrav för den som söker arbetstillstånd i Sverige. Du måste ha en lön som är lika stor som minst 80% av den nuvarande svenska medianlönen, vilket enligt SCB numera ligger på 37  100 kronor per månad före skatt. Det betyder alltså att nytt försörjningskrav för arbetstillstånd ligger på minst 29 680 kronor per månad före skatt.

Vilka påverkas av förändringen?

Alla ansökningar som kommit in från och med 17 juni 2025 och senare måste uppfylla det nya försörjningskravet. Det gäller då både nya ansökningar om arbetstillstånd och ansökningar om förlängning av arbetstillstånd. Men har du skickat in din ansökan innan den 17 juni gäller i stället tidigare försörjningskrav. Det är alltså datumet för när du skickade in din ansökan som styr vilket försörjningskrav som gäller, inte datumet då Migrationsverket ger dig ett beslut i ditt ärende.

Det tidigare försörjningskravet för arbetstillstånd låg på 28 480 kronor per månad före skatt, och gäller alltså för ansökningar som kom in 18 juni 2024–16 juni 2025.

Vilka är undantagna försörjningskrav arbetstillstånd?

Alla som söker arbetstillstånd behöver inte uppfylla försörjningskravet om 29 680 kronor per månad före skatt. De som inte behöver det är:

  • EU-/EES‑medborgare och deras familjer
  • Säsongsarbetare
  • De som ansöker om EU-blåkort eller ICT-tillstånd
  • Au pairer
  • Praktikanter genom internationella utbyten
  • Praktikanter inom högre utbildning
  • Forskare, idrottare och tränare

För de här grupperna gäller i stället andra regler.

Blir det ändringar igen?

Regeringen har pratat om att försörjningskravet för arbetstillstånd kan höjas igen. Man har till exempel diskuterat att försörjningskravet bör ligga på en nivå som motsvarar 100 % av medianlönen i Sverige, och inte 80% som är det som gäller nu. I så fall skulle ett sådant försörjningskrav ligga på 37 100 kronor per månad före skatt. Det här är däremot inget som är beslutat ska ske i dagsläget, utan det är än så länge bara diskussioner.

Behöver du juridisk hjälp?

Vi har flera jurister som kan hjälpa dig inom det här området. Boka en tid med någon av dem i appen Kliently, eller kontakta oss för att anlita en av juristerna. Vi rekommenderar: Anastasia Martin,
Aja Wadii