Funderar du på att köpa lagerbolag?

av

Miski Ibrahim
Man som sitter vid dator och funderar på att starta lagerbolag.

Ett lagerbolag är ett färdigt och registrerat aktiebolag, som du kan köpa och använda direkt. Många entreprenörer väljer att köpa lagerbolag för att snabbt komma igång med sin verksamhet. På det sättet slipper du gå igenom den tidskrävande processen att registrera ett nytt bolag från grunden hos Bolagsverket. Med ett lagerbolag har du fortfarande möjlighet att anpassa bolaget efter dina behov och kan exempelvis byta namn, ändra verksamhetsbeskrivning och sätta egen styrelse. Det gör att du kan sätta igång med din verksamhet snabbare när du köper ett lagerbolag.

Vilka är fördelarna?

En av de främsta fördelarna med att köpa ett lagerbolag, och varför så många väljer det som alternativ, är att du slipper den initiala administrationen som kommer när du startar ett aktiebolag. Det sparar både tid och energi, särskilt om du inte har startat bolag tidigare. Det är också värdefullt om du har bråttom att skriva avtal, ansöka om lån eller behöver sätta igång verksamheten snabbt. Eftersom lagerbolaget redan är registrerat kan du istället fokusera på att anpassa bolaget efter dina behov och börja driva verksamhet. Det här innebär också att du kan köpa ett lagerbolag oavsett vilken typ av verksamhet du ska driva. Det spelar ingen roll om du planerar att exempelvis driva en butik, en konsultverksamhet eller en tech-startup eftersom du snabbt kan anpassa lagerbolaget till dina behov.

Och vilka är då nackdelarna?

En av de största nackdelarna med lagerbolag är den höga kostnaden. När du köper ett lagerbolag betalar du för att slippa registreringsprocessen och få ett aktiebolag som är färdigt att använda. Dessutom behöver du fortfarande de 25.000 kr som blir ditt aktiekapital och eventuellt annat kapital som du behöver för att kunna sätta igång med din verksamhet. Om du börjar med mindre kapital kan det vara svårt att köpa ett lagerbolag, även om det skulle spara tid.

En annan nackdel är att bolaget inte är helt nytt, även om det inte har bedrivit någon verksamhet tidigare. Lagerbolaget kan ha varit registrerat under en längre tid utan att vara aktivt. Det betyder exempelvis att företagets räkenskapsår börjar när det först blev registrerat hos Bolagsverket. Räkenskapsåret börjar alltså inte vid datumet då du köper lagerbolaget. Det här kan föra med sig vissa ekonomiska frågor som du i så fall behöver ta tag i från start.

Det är också viktigt att komma ihåg att även om processen med att starta aktiebolag blir snabbare med ett lagerbolag så innebär det inte att du slipper den initiala administrationen helt. Du måste fortfarande lägga lite tid på att sätta upp bland annat bolagets styrelse, bolagsnamn och verksamhetsbeskrivning vilket innebär viss handläggningstid hos Bolagsverket.

Är lagerbolag rätt val för dig?

Att köpa ett lagerbolag kan vara ett bra alternativ om du snabbt behöver ett företag och inte vill vänta på att registreringen av ett nytt aktiebolag ska bli klar. Det är särskilt bra om du vill starta affärsverksamheten direkt och behöver organisationsnummer för att skriva avtal eller göra affärer.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det kostar pengar. Därför är det bra att överväga om en investering i ett lagerbolag är värdefull för din verksamhet. Du behövt helt enkelt väga fördelarna med den snabba starten mot den högre kostnaden. Har du tid att vänta och vill spara pengar är det kanske bättre att starta ett aktiebolag från grunden ändå.

Behöver du juridisk hjälp?

Mejla oss: info@kliently.se

Ring oss: 08-410 05 220

Boka tid i appen Kliently