Umgängessabotage – vad är det och vilka konsekvenser ger det?

av

Aja Wadii
förälder med barn i lekpark i artikel om umgängessabotage.

Umgängessabotage är när en förälder medvetet hindrar eller försvårar barnets kontakt med den andra föräldern. Det kan vara särskilt skadligt för barnets utveckling och även för relationen till båda föräldrarna. Att sabotera umgänget går inte bara emot barnets rätt till en nära och kontinuerlig relation med båda sina föräldrar, utan kan också få allvarliga juridiska konsekvenser.

Det här är umgängessabotage

Umgängessabotage uppstår när en förälder aktivt förhindrar eller minskar möjligheterna för barnet att träffa eller ha kontakt med den andra föräldern. Det kan de göra genom att inte låta barnet umgås med den andra föräldern, trots att det kanske finns överenskommelser, avtal och ibland till och med beslut från domstol om umgängesrätt.

Det kan också handla om att prata illa om den andra föräldern inför barnet, vilket kan leda till att barnet börjar ogilla eller misstro den andra föräldern. I vissa fall kan föräldern även sabotera umgänget genom att göra det svårt för barnet att ha regelbunden kontakt med den andra föräldern via telefon eller video.

Juridiska konsekvenser

I Sverige är umgängessabotage inte accepterat. När det gäller frågor kring vårdnad och umgänge är barnets bästa alltid i centrum. Grundtanken är att ett barn alltid mår bäst när barnet har kontakt med båda sina föräldrar. Det gäller såklart bara när barnet inte riskerar att fara illa hos en förälder. Om den ena föräldern skadar barnet på något sätt utgår man ifrån att föräldern inte har rätt till umgänge.

Det här innebär också att om en förälder systematiskt hindrar eller försvårar umgänge med den andra föräldern, kan det få allvarliga rättsliga konsekvenser. Den förälder som saboterar umgänget riskerar att bli av med vårdnaden om barnet. Då får den andra föräldern ensam vårdnad i stället. Domstolen kan också i första hand utfärda vite, vilket är ett ekonomiskt straff, för att tvinga den förälder som saboterar att respektera umgänget.

Vad kan du göra om du blir utsatt för umgängessabotage?

Om du upplever att den andra föräldern saboterar umgänget med ditt barn finns det en del saker du kan göra:

  • Dokumentera händelserna
    Det är viktigt att du för noggranna anteckningar över när och hur den andra föräldern ägnar sig åt umgängessabotage. Dokumentationen kan vara avgörande i ett rättsligt sammanhang.
  • Skriftliga överenskommelser
    Se alltid till att ha skriftlig kommunikation med den andra föräldern. Det är mycket lättare att styrka ditt fall om du har era överenskommelser på skrift än om de sker muntligt.
  • Kontakta en jurist
    En jurist kan hjälpa dig att förstå dina rättigheter vid umgängessabotage och ge råd om hur du går vidare juridiskt.
  • Ta hjälp av familjerätten
    Om ni inte har ett domstolsbeslut om umgänge, kan du ta hjälp av familjerätten i din kommun när du känner att du blir utsatt för umgängessabotage. Då försöker familjerätten hjälpa er komma till en överenskommelse genom samarbetssamtal.
  • Ansök om verkställighet av umgängesbeslut
    Finns det ett domstolsbeslut om umgänge som den andra föräldern inte följer, kan du ansöka om verkställighet hos tingsrätten. Då kan tingsrätten gå in och tvinga den andra föräldern att respektera er överenskommelse om umgänge.

Om du anser att den andra föräldern saboterar din rätt till umgänge är det viktigt att försöka lösa situationen snabbt. Både för barnets skull, så barnet får fortsätta ha kontakt med båda föräldrarna. Men också för din egen skull, så du inte förlorar värdefull tid med ditt barn. Umgängessabotage är ett allvarligt problem som kan skada barnets relation med föräldrarna och därför är det viktigt att skydda barnets rätt till umgänge och söka juridisk hjälp om nödvändigt.

Behöver du juridisk hjälp?

Mejla oss: info@kliently.se

Ring oss: 08-410 05 220

Boka tid i appen Kliently