Ansök om att förlänga uppehållstillstånd

När du har fått uppehållstillstånd i Sverige måste du fortsätta att förlänga det för att säkerställa att du kan fortsätta bo och arbeta i Sverige. Det är viktigt att du ansöker i god tid innan ditt nuvarande tillstånd går ut eftersom du annars befinner dig i Sverige olagligt.

Helst ska du skicka in din ansökan om att förlänga uppehållstillstånd minst en månad i förväg. Så länge du ansöker i tid har du normalt rätt att stanna i Sverige medan Migrationsverket behandlar din ansökan. Det gäller även om ditt nuvarande uppehållstillstånd hinner gå ut under handläggningstiden.

Beroende på vad du har för uppehållstillstånd kan kraven se olika ut när du ska förlänga uppehållstillståndet:

  • Arbete – Om du har uppehållstillstånd på grund av arbete och din anställning fortsätter efter ditt uppehållstillstånd går ut, kan du ansöka om förlängning. Då är det viktigt att din anställning och inkomst uppfyller de krav Migrationsverket ställer. Bland annat är det viktigt att du även fortsatt har en inkomst som ligger över minimikravet vid arbetstillstånd.
  • Studier – Studenter som fortsätter sina studier kan ansöka om förlängning av sitt uppehållstillstånd. Då måste du kunna visa att du är inskriven vid en utbildningsinstitution och att du har tillräckligt hög inkomst för att kunna försörja dig.
  • Familjeanknytning – Om du har uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning och din familjesituation inte har förändrats, kan du också ansöka om förlängning. Du kan behöva bevisa att du och din familj fortfarande bor tillsammans och att ni kan försörja er.
  • Asyl – Om du har fått asyl måste du kunna visa att din trygghet och säkerhet fortfarande är hotad i ditt hemland för att kunna förlänga ditt uppehållstillstånd.

Hur du ansöker om att förlänga uppehållstillstånd?

Samla nödvändiga dokument
För att ansöka om förlängning behöver du fylla i rätt blankett hos Migrationsverket och skicka med alla nödvändiga dokument. Exakt vilka dokument du behöver skicka med beror på vilken typ av uppehållstillstånd du har. Det kan exempelvis vara anställningsavtal, intyg från arbetsgivare, bevis på inkomst eller studieintyg.

Skicka in din ansökan
Din ansökan om att förlänga uppehållstillstånd skickar du till Migrationsverket. Du kan ofta ansöka elektroniskt direkt genom deras webbplats. Var då noga med att fylla i alla uppgifter korrekt och att skicka med alla nödvändiga dokument så slipper du onödiga förseningar.

Vänta på beslut
Efter att du har skickat in din ansökan kommer Migrationsverket att behandla den. Under handläggningstiden kan de be dig komplettera din ansökan med ytterligare information eller komma på en intervju. Migrationsverket meddelar sitt beslut till dig skriftligen.

Vår hjälp vid förlängning av uppehållstillstånd

Rådgivning
Vi ger råd om hur du bäst förbereder din ansökan om att förlänga uppehållstillstånd och vilka dokument du behöver skicka med. Vi hjälper dig att förstå kraven och processen.

Dokumentation och ansökan
Vi hjälper dig att samla in och sammanställa alla nödvändiga dokument för din ansökan. Vi skickar in din ansökan komplett och korrekt ifylld.

Representation
Om du stöter på problem med din ansökan representerar vi dig i kontakten med Migrationsverket. Vi hjälper dig också att överklaga eventuella avslag.

Kontakta oss idag

Behöver du hjälp att förlänga ditt uppehållstillstånd? Hos oss kan du prata med en jurist redan idag om du snabbt behöver få svar på dina frågor. Eller så kan du kontakta oss för att anlita våra jurister när du behöver juridisk hjälp.

Vanliga frågor om att förlänga uppehållstillstånd

När ska jag ansöka om förlängning av uppehållstillstånd?
Du bör ansöka om förlängning minst en månad innan ditt nuvarande tillstånd går ut. Det säkerställer att du kan stanna i Sverige medan Migrationsverket behandlar din ansökan.

Vilka dokument behöver jag för att förlänga mitt uppehållstillstånd?
De dokument du behöver beror på vilken typ av uppehållstillstånd du har. Vanliga dokument inkluderar anställningsavtal, intyg från arbetsgivare, studieintyg och bevis på inkomst.

Vad händer om min ansökan om förlängning avslås?
Om du får avslag kan du överklaga beslutet. Vi hjälper dig att förstå varför du fick avslag och hjälper dig med din överklagan.

Juristerna har ordet

Så många fick uppehållstillstånd i Sverige 2023

Många söker sig till Sverige från andra länder. Sverige är en central plats både för människor som söker arbete, vill studera och vill återförenas med…

Läs mer

Hur blir du svensk medborgare?

Om du redan har medborgarskap i ett annat land är det inte alltid lätt att få medborgarskap i Sverige. Handläggningstiderna är dessutom väldigt långa, men…

Läs mer

Flykting eller alternativt skyddsbehövande – vad gäller?

Om du inte kan leva ett tryggt och säkert liv i ditt hemland kan du ansöka om asyl som flykting eller alternativt skyddsbehövande. Den stora…

Läs mer

Vad innebär egentligen angiverilagen?

Den senaste tiden har svenska politiker pratat mycket om angiverilagen. Många gör sina röster hörda, inte minst de yrkesgrupper som lagen omfattar. Och har du…

Läs mer

Skillnaden mellan uppehållstillstånd och uppehållsrätt

Att hålla koll på de olika begrepp som har med migration att göra är inte lätt. Vissa begrepp är väldigt lika och skiljer sig bara…

Läs mer