Behöver du hjälp i LVM-frågor?

LVM, eller Lagen om vård av missbrukare i vissa fall, är en svensk lag som finns till för att skydda personer med allvarligt missbruk och ge dem den vård och behandling de behöver. Lagen gör tvångsvård möjlig när frivilliga insatser inte räcker till och när missbruket blir en allvarlig fara för personens hälsa eller liv.

LVM är en lag som reglerar tvångsvård av personer med allvarligt missbruk. Syftet med lagen är att bryta ett destruktivt beteende och ge personen som missbrukar en chans till rehabilitering och ett bättre liv. Det går bara att använda sig tvångsvård enligt LVM när frivillig vård inte är möjlig eller om den frivilliga vården har misslyckats.

Då går det att använda LVM

Allvarligt missbruk
LVM går att använda på personer med ett allvarligt missbruk av alkohol, narkotika eller andra beroendeframkallande medel. Missbruket måste vara så allvarligt att det är en fara för personens hälsa eller liv.

Otillräcklig frivillig vård
Det går bara att använda LVM om frivillig vård har prövats men inte fungerat, eller om personen vägrar att ta emot frivillig vård. Tvångsvård ska alltid vara en sista utväg.

Akut fara
Det går också att använda LVM om personen som missbrukar utsätter sig själv eller andra för akut fara på grund av sitt missbruk. Det kan exempelvis vara om personen har ett våldsamt beteende eller livshotande hälsoproblem.

Hur går processen till?

Anmälan och utredning
När socialtjänsten får kännedom om att en person med allvarligt missbruk behöver vård, startar de en utredning. De samlar in information från olika källor, som familj, vänner och vårdinrättningar, och gör en bedömning av situationen.

Beslut om tvångsvård
Om socialtjänsten bedömer att kriterierna för LVM är uppfyllda, ansöker de hos Förvaltningsrätten om ett beslut om tvångsvård. Förvaltningsrätten fattar då ett beslut efter att ha tagit del av utredningen och efter att ha hört med personen som missbrukar.

Vårdtid och behandling
Tvångsvården pågår tills personen inte längre behöver tvångsvård. Vid tvångsvård kan personen som missbrukar få medicinsk behandling, terapi och social rehabilitering beroende på de behov som finns. Målet är att hjälpa personen att komma ur sitt missbruk och återgå till ett fungerande liv.

Överklagande
En person som får tvångsvård har rätt att överklaga beslutet till en högre instans, som Kammarrätten eller Högsta förvaltningsdomstolen. Under tiden som överklagandet sker kommer däremot tvångsvården att fortsätta som vanligt.

Vår hjälp vid LVM-ärenden

Rådgivning
Vi ger råd om vad LVM innebär och hur processen går till. Vi hjälper dig att förstå dina rättigheter och skyldigheter enligt lagen.

Juridiskt stöd
Vi representerar vid förhandlingar och ser till att dina rättigheter blir respekterade. Vi hjälper att förbereda och genomföra eventuella överklaganden.

Stöd under vårdtiden
Vi finns som stöd genom hela vårdprocessen, från anmälan till eventuella omprövningar och överklaganden. Vi ser till att personen som missbrukar får den vård och behandling hen behöver och att hens rättigheter blir försvarade.

Kontakta oss idag

Behöver du hjälp i LVM-frågor? Hos oss kan du prata med en jurist redan idag om du snabbt behöver få svar på dina frågor. Eller så kan du kontakta oss för att anlita våra jurister när du behöver juridisk hjälp.

Vanliga frågor om LVM

Vad är LVM?
LVM är en lag som reglerar tvångsvård av personer med allvarligt missbruk när frivillig vård inte är möjlig eller har misslyckats.

Hur länge kan man vara tvångsvårdad enligt LVM?
Tvångsvården pågår tills det bedöms att personen inte längre uppfyller kriterierna för LVM. Regelbundna omprövningar görs för att bedöma om vården ska fortsätta eller om personen kan övergå till frivillig vård.

Kan man överklaga ett beslut om tvångsvård enligt LVM?
Ja, personen som är föremål för tvångsvård har rätt att överklaga beslutet till en högre instans.