Har du frågor om förvar hos Migrationsverket?

Om Migrationsverket eller polisen anser att det finns risk att en person, som inte har rätt att vara i Sverige, kan hålla sig undan för att undvika en utvisning, kan den personen bli satt i förvar hos Migrationsverket. Personen får sitta där under en viss tid tills utvisningen går att genomföra. En person kan bli satt i förvar hos Migrationsverket av flera olika skäl. Några av de vanligaste anledningarna är:

  1. Avvisning eller utvisning
    Om Migrationsverket har fattat ett beslut om avvisning eller utvisning, kan en person bli satt i förvar om det finns anledning att tro att personen kommer att hålla sig undan för att undvika utvisningen.
  2. Identitetskontroll
    I vissa fall kan en person bli satt i förvar hos Migrationsverket medan man försöker fastställa hens identitet, exempelvis om det är osäkert om de dokument personen har är äkta.
  3. Brottsmisstankar
    Om en person är misstänkt för brott och det finns risk att hen kommer att fly, kan polisen eller Migrationsverket då besluta om att sätta personen i förvar under utredningen.

Vad händer under tiden i förvar hos Migrationsverket?

När en person sitter i förvar hos Migrationsverket har de rätt till vissa grundläggande rättigheter. De har exempelvis rätt att ha kontakt med advokat och i vissa fall med familjemedlemmar eller vänner. Förvaren är inte fängelser, men de personer som sitter i förvar är fortfarande frihetsberövade. Inom förvaret kan personen röra sig fritt, men personen får inte lämna förvaret tills hens ärende är avgjort. Personen har rätt att få beslutet om förvar prövat regelbundet för att säkerställa att förvaret är nödvändigt under hela tiden.

Tidsbegränsning för förvar hos Migrationsverket

En person kan inte bli satt i förvar hos Migrationsverket hur länge som helst. Det finns regler för hur lång tid en person får sitta i förvar, och beslutet om förvar ska ses över regelbundet. En person får sitta i förvar i maximalt tolv månader, men i de flesta fall är tiden kortare.

Vår hjälp vid förvarsärenden

Rådgivning
Vi hjälper dig att förstå dina rättigheter om du eller en anhörig har blivit placerad i förvar. Vi ger dig råd om hur du kan överklaga beslutet och vad du kan göra under tiden.

Överklagan
Om du har blivit satt i förvar hos Migrationsverket hjälper vi dig att överklaga beslutet till en högre instans och ger juridiskt stöd genom hela processen.

Juridiskt stöd
Vi representerar dig under hela processen, från beslutet om förvar till omprövningar eller överklaganden, för att säkerställa att dina rättigheter blir respekterade.

Kontakta oss idag

Behöver du hjälp med frågor kring förvar? Hos oss kan du prata med en jurist redan idag om du snabbt behöver få svar på dina frågor. Eller så kan du kontakta oss för att anlita våra jurister när du behöver juridisk hjälp.

Vanliga frågor om förvar

Vad är skillnaden mellan förvar och fängelse?
Att bli satt i förvar hos Migrationsverket är inte ett straff. En person blir satt i förvar när hen har fått ett beslut om utvisning, för att säkerställa att personen kommer att lämna Sverige.

Hur länge kan jag bli satt i förvar?
En person får bli satt i förvar hos Migrationsverket i maximalt tolv månader, men beslutet om förvar måste omprövas regelbundet.

Kan jag överklaga ett beslut om förvar?
Ja, du har rätt att överklaga ett beslut om förvar till en högre instans.

Vad har jag för rättigheter under min tid i förvar?
Du har rätt till ett juridiskt ombud, rätt att få kontakt med familjemedlemmar och rätt till en regelbunden prövning av ditt ärende.