Ansök om uppehållstillstånd på grund av anknytning

Om du är medborgare i ett land utanför EU och vill flytta till en familjemedlem i Sverige behöver du ansöka om uppehållstillstånd på grund av anknytning. Det kan du bara göra när du har en nära relation till någon som redan bor i Sverige.

Att förstå reglerna kring anknytning och vilka krav Migrationsverket ställer är viktigt för att din ansökan ska bli godkänd. Du kan ansöka om uppehållstillstånd på grund av anknytning i följande situationer:

  • Äktenskap eller partnerskap – När du är gift, har ingått partnerskap eller varit sambo med någon som nu bor i Sverige.
  • Planerar att gifta dig eller bli sambo – När du planerar att gifta dig eller bli sambo med någon som bor i Sverige.
  • Barn under 18 år – När du är ett barn under 18 år som ska flytta till en förälder i Sverige. I så fall är det föräldern som ansöker om uppehållstillstånd åt dig.
  • Förälder till barn under 18 år – När du är förälder till ett barn som är under 18 år och bor i Sverige, och du vill flytta hit för att vara nära barnet.

Försörjningskrav

För att du ska kunna få uppehållstillstånd på grund av anknytning måste personen du ska bo med i Sverige uppfylla försörjningskravet. Det betyder att personen måste kunna försörja både sig själv och dig. Personen måste också ha en bostad som är tillräckligt stor och av god standard för att ni båda ska kunna bo där. Kravet på försörjning och bostadens storlek varierar beroende på hur många familjemedlemmar som ska bo tillsammans.

Det är viktigt att notera att försörjningskravet inte gäller för barn under 18 år. Om du ska flytta till ditt barn som bor i Sverige behöver ditt barn alltså inte försörja dig.

Hur ansöker du om uppehållstillstånd på anknytning?

För att ansöka om uppehållstillstånd på grund av anknytning måste du lämna in en ansökan till Migrationsverket. Ansökan ska innehålla uppgifter om dig själv, din relation till den person du vill flytta till, samt dokumentation som visar att försörjningskravet är uppfyllt. Det är viktigt att du lämnar in en fullständig ansökan för att processen ska gå så smidigt som möjligt.

Vår hjälp med uppehållstillstånd på grund av anknytning

Rådgivning
Vi erbjuder juridisk rådgivning för att hjälpa dig att förstå kraven och processen kring att ansöka om uppehållstillstånd på grund av anknytning.

Hjälp med ansökan
Vi hjälper dig att utforma och komplettera din ansökan, så att alla nödvändiga dokument och uppgifter finns med.

Stöd vid överklagan
Om du får avslag på din ansökan hjälper vi dig att överklaga beslutet. Vi representerar då dig i processen och i kontakterna med Migrationsverket och andra myndigheter.

Kontakta oss idag

Behöver du hjälp med frågor kring uppehållstillstånd? Hos oss kan du prata med en jurist redan idag om du snabbt behöver få svar på dina frågor. Eller så kan du kontakta oss för att anlita våra jurister när du behöver juridisk hjälp.

Vanliga frågor om uppehållstillstånd på grund av anknytning

Vad är anknytning?
Anknytning innebär att du har en nära relation till någon som bor i Sverige och vill flytta hit för att bo tillsammans med den personen.

Vad är försörjningskravet?
Försörjningskravet innebär att personen du ska bo med i Sverige måste kunna försörja både sig själv och dig, samt ha en bostad som är tillräckligt stor för er.

Gäller försörjningskravet för barn under 18 år?
Nej, försörjningskravet gäller inte för barn under 18 år. Om du ska flytta till ditt barn i Sverige behöver ditt barn alltså inte försörja dig.

Juristerna har ordet

Hur blir du svensk medborgare?

Om du redan har medborgarskap i ett annat land är det inte alltid lätt att få medborgarskap i Sverige. Handläggningstiderna är dessutom väldigt långa, men…

Läs mer

Flykting eller alternativt skyddsbehövande – vad gäller?

Om du inte kan leva ett tryggt och säkert liv i ditt hemland kan du ansöka om asyl som flykting eller alternativt skyddsbehövande. Den stora…

Läs mer

Vad innebär egentligen angiverilagen?

Den senaste tiden har svenska politiker pratat mycket om angiverilagen. Många gör sina röster hörda, inte minst de yrkesgrupper som lagen omfattar. Och har du…

Läs mer

Skillnaden mellan uppehållstillstånd och uppehållsrätt

Att hålla koll på de olika begrepp som har med migration att göra är inte lätt. Vissa begrepp är väldigt lika och skiljer sig bara…

Läs mer

Ansök om uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning

Många drömmer om att återförenas med familjemedlemmar i Sverige efter att ha fått uppehållstillstånd. Det är starten på ett nytt liv i det nya hemlandet.…

Läs mer