En man fick sparken på hans första arbetsdag inom hemtjänsten i Härryda kommun efter att han vägrat skaka hand med sina kvinnliga kollegor. Mannen menar att han inte kan skaka hand med personer av det motsatta könet på grund av sin muslimska tro. Mannen valde att inte skaka hand på grund av religionsfrihet. Då blev han kallad till ett möte med en chef på kommunen. Där meddelades han att han måste kunna skaka hand med sina kvinnliga kollegor för att kunna behålla jobbet.
Chefen förklarade att alla på arbetsplatsen skulle hälsa på varandra oavsett kön och sexuell läggning. Chefen menade också att det fanns en viss fara med hur mannen hade agerat. Efter incidenten anmälde mannen händelsen till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Mannen hävdar att han har religionsfrihet och därför inte ska kunna få sparken på grund av sin tro. Nu väntar mannen på att DO ska se över hans ärende och avgöra om han har eller inte har blivit diskriminerad på religiösa grunder.
Vad säger lagen om religionsfrihet?
Det finns tre lagar/bestämmelser som skyddar religionsfriheten i Sverige. Den första är en grundlag (Regeringsformen 2 kap. 6 §). Där står det att varje individ har rätt till religionsfrihet, inklusive rätt att utöva sin religion både privat och offentligt. Här skulle mannen med andra ord kunna hävda att han har rätt att låta bli att skaka hand med kollegor av motsatt kön då han enligt grundlagen har rätt att utöva sin muslimska tro även i offentliga sammanhang. Även Diskrimineringslagen (2008:567) förbjuder diskriminering på grund av religion eller annan trosuppfattning. Det gäller i arbetslivet och andra samhällsområden.
I Sverige följer vi också Europakonventionen. Där står (i Artikel 9) att man bara får begränsa religionsfriheten om det är nödvändigt i ett demokratiskt samhälle. Det kan vara om begränsningarna finns till för att skydda allmän säkerhet, allmän ordning, hälsa eller moral, eller för att skydda andra människors frihet och rättigheter. Frågan är då vad mannens chef menade när han förklarade att det fanns en viss fara med att mannen inte ville skaka hand. Och om chefen överhuvudtaget har rätt att påstå att mannens agerande kan vara en fara, och då för vem?