Har du hamnat i en tvist?
En tvist uppstår när två eller fler parter inte kommer överens i en fråga som har juridiska konsekvenser. För att lösa en tvist behöver du oftast anlita en jurist eller advokat som kan hjälpa dig i en tvistelösning. Tvister kan uppstå mellan olika företag, mellan företag och privatpersoner, mellan två eller flera privatpersoner och till och med inom familjer.
Typer av tvister
Affärstvister
Affärstvister handlar ofta om meningsskiljaktigheter gällande kontrakt, leverans av varor eller tjänster, immateriella rättigheter och liknande. Den här typen av tvister kan uppstå både mellan två företag och mellan ett företag och en privatperson, om du har köpt en vara eller tjänst som du anser inte håller den standard företaget har utlovat.
Civila tvister
De här kan handla om egendom, personskador, familjerättsliga frågor som vårdnadstvister och liknande. Den här typen av tvister rör ofta personliga eller ekonomiska konflikter.
Arbetsrättsliga tvister
De här uppstår mellan arbetsgivare och anställda och kan handla om anställningsvillkor, uppsägning, diskriminering, trakasserier och liknande frågor.
Så hittar du en lösning
När du har hamnat i en tvist finns det olika metoder för att lösa den. Det som är smidigast och enklast är att försöka komma till en lösning utanför domstol. En domstolsprocess är inte bara tidskrävande, den kostar också mycket pengar. Genom att istället försöka komma till en lösning genom förhandling eller medling kan du snabba på processen betydligt.
Förhandling och medling
En jurist kan hjälpa till att förhandla eller medla mellan parterna. Medling innebär att en opartisk medlare hjälper parterna att diskutera sina problem och hitta en gemensam lösning. Det är ofta snabbare och dessutom ett billigare alternativ än att gå till domstol.
Skiljeförfarande
Skiljeförfarande är en annan metod för att lösa tvister. En skiljeman eller skiljenämnd granskar då ärendet och fattar ett beslut som blir bindande för parterna. Det här kan vara ett effektivt sätt att komma till en slutgiltig lösning utan att behöva gå igenom en långvarig domstolsprocess.
Domstol
När ingen annan lösning är möjlig kan du ta ditt ärende till domstol och låta en domare avgöra ärendet. Det är ofta den sista utvägen och används när andra metoder inte har funkat för att nå en tvistelösning.
Vår hjälp vid tvist och tvistelösning
Rådgivning
Vi ger råd om dina rättigheter och möjligheter antingen som kärande eller som svarande i tvisten. Vi hjälper dig att förstå processen och vad du behöver för att driva eller försvara en tvist framgångsrikt.
Upprättande av stämningsansökan
Vi hjälper dig att utforma en korrekt och tydlig stämningsansökan som uppfyller domstolens formkrav. Vi presenterar också alla relevanta fakta och bevis på ett tydligt och korrekt sätt.
Svaromål och representation
Om du är den svarande i en tvist representerar vi dig under förberedelser och förhandlingar. Vi ser också till att dina intressen blir tillvaratagna på bästa sätt.
Överklagande
Om du inte är nöjd med domstolens beslut hjälper vi dig att överklaga. Då ger vi dig råd om dina möjligheter att överklaga och ser till att din överklagan är korrekt och välgrundad. Vi representerar dig också genom hela överklagandeprocessen för att säkerställa att dina rättigheter skyddas.
Kontakta oss idag
Behöver du hjälp i tvistefrågor? Hos oss kan du prata med en jurist redan idag om du snabbt behöver få svar på dina frågor. Eller så kan du kontakta oss för att anlita våra jurister när du behöver juridisk hjälp.
Vanliga frågor om tvist och tvistelösning
Vad är en tvist?
Det är när två eller fler parter inte kommer överens i en fråga som har juridiska konsekvenser. Det kan exempelvis handla om oenigheter kring avtal, skulder eller en rättigheter.
Vilka typer av tvister finns det?
Tvister kan vara affärstvister, civila eller arbetsrättsliga tvister, beroende på vad konflikten handlar om.
Hur kan jag lösa en tvist utan att gå till domstol?
Det kan du göra genom förhandling, medling eller skiljeförfarande. De här metoderna är ofta snabbare och dessutom billigare än att gå till domstol.