Så går en adoption till

Att adoptera ett barn är ett stort beslut och adoptionsprocessen kan vara lång och krävande. I Sverige finns det många lagar kring adoption för att säkerställa barnets bästa och skydda alla inblandade parters rättigheter.

För att få adoptera ett barn måste ni ansöka om tillstånd hos domstolen. Domstolen ger då i uppdrag åt socialtjänsten i er kommun att göra en adoptionsutredning. Utredningen säkerställer att ni är redo och har förmågan att ta hand om ett adoptivbarn. Den består av intervjuer, utbildningar och en bedömning av era psykiska, fysiska och sociala egenskaper. Om socialtjänsten bedömer att ni är redo, och att barnet kommer få ett bra liv hos er, godkänner domstolen er adoptionsansökan.

Lagarna kring adoption skiljer sig mellan olika länder. Tyvärr förekommer det illegala adoptioner, trots att det utåt kan se ut som att allt sker enligt lag. Därför är det viktigt att ta hjälp av en jurist i adoptionsprocessen så ni kan vara säkra på att allt sker lagenligt och att alla parters rättigheter blir respekterade, både era, barnets och barnets biologiska föräldrars.

Vad händer när adoptionen är klar?

När adoptionsprocessen är klar och ni har barnet hos er, finns det en del stöd ni kan få genom socialtjänsten. De erbjuder bland annat rådgivning, stödgrupper och andra specialiserade tjänster för adoptivfamiljer för att underlätta föräldraskapet och främja barnets välbefinnande. Vid adoption i Sverige betonar man också barnets rätt att känna till sin biologiska och kulturella bakgrund. Därför uppmanar man adoptivföräldrar att uppmuntra barnets kontakt med sitt biologiska ursprung och stödja deras identitetsutveckling genom öppenhet och respekt för barnets bakgrund. Ett bra sätt att göra det på är genom olika stödgrupper och andra sociala nätverk där ni får möjlighet att lära känna barnets biologiska ursprung på djupet, så att ni kan föra kunskap och era erfarenheter vidare till barnet.

Vår hjälp vid en adoption

Rådgivning
Vi hjälper er att förstå hur adoptionsprocessen fungerar och vilka steg ni behöver ta. Vi ger också råd om hur ni kan säkerställa att alla juridiska aspekter följs.

Ansökan och utredning
Vi hjälper er att fylla i och lämna in alla nödvändiga dokument för adoptionsansökan och stöttar er under utredningen.

Efter adoptionen
Vi ger er råd och stöd även efter att adoptionen är klar, så att ni får fortsatt hjälp med vilka juridiska frågor som än uppstår.

Kontakta oss idag

Behöver du hjälp med adoptionsfrågor? Hos oss kan du prata med en jurist redan idag om du snabbt behöver få svar på dina frågor. Eller så kan du kontakta oss för att anlita våra jurister när du behöver juridisk hjälp.

Vanliga frågor om adoption

Vad krävs för att få adoptera ett barn?
Vid adoption i Sverige måste ni vara minst 25 år gamla, eller 18 år om ni adopterar ett styvbarn. Ni måste genomgå en lämplighetsutredning som består av intervjuer, hembesök och en bedömning av er fysiska och psykiska hälsa samt er sociala och ekonomiska situation. Sedan är det tingsrätten som bedömer om ni är lämpade att vara adoptivföräldrar baserat på lämplighetsutredningen.

Hur lång tid tar adoptionsprocessen?
Det varierar beroende på många faktorer, inklusive om adoptionen är nationell eller internationell, och vilka utredningar som krävs.

Vad händer om vi stöter på problem under processen?
Om ni stöter på problem under processen är det bra om ni har en jurist som kan se efter och arbeta för era rättigheter. Vi hjälper er både genom att förklara vilka era alternativ är och genom att stödja er genom hela processen.